"Μην πείτε κουβέντα γιατί θα σας κάψουμε ζωντανούς"

O ανταποκριτής του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν (Mark Lowen) αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα με συγκλονιστικές αποκαλύψεις, στο ρεπορτάζ με πρωτότυπο τίτλο "Η Χρυσή Αυγή της Ελλάδας: Μην πείτε κουβέντα γιατί θα σας κάψουμε ζωντανούς". Στο κείμενο γίνεται αναφορά για το κόστος των ..."υπηρεσιών" της Χρυσής Αυγής.






Πριν από 15 μέρες, η Χρυσή Αυγή ένιωθε…φαντασμένη. Το ποσοστό του νέο-ναζιστικού κόμματος της Ελλάδας έφτανε το 15% στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή το διπλάσιο από αυτό που είχε στις εκλογές τον περασμένο χρόνο.

Οι υποστηρικτές του αυξανόταν ταχύτατα σε ένα έθνος που λυγίζει από το βάρος της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη χώρα και οι 18 βουλευτές του φαινόταν "άθικτοι".

Όμως, ο Παύλος Φύσσας τα άλλαξε όλα αυτά, εξηγεί ο συντάκτης του άρθρου παραθέτοντας τα στοιχεία όπως έγιναν εκείνη τη μοιραία εκείνη νύχτα για να αποτελέσουν το έναυσμα για την δραστική συνέχεια.

"Και τότε, μέσα σε ένα ξέσπασμα του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση πέρασε στη δράση. Περίπου 22 μέλη της Χρυσής Αυγής συλήφθηκαν, έξι από οποία ήταν βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτη του κόμματος, Νίκου Μιχαλολιάκου. Τους απαγγέλθηκαν μεταξύ άλλων οι κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δολοφονία, επίθεση και ξέπλυμα χρήματος".

"Προσφορά βίας"
Εν μέσω γενικών αναταράξεων και αποκαλύψεων στα σπίτια των συλληφθέντων βουλευτών, ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη που πήρε από πρώην υποστηρίκτρια της Χρυσής Αυγής, η οποία, όπως παραδέχεται η ίδια, ξεκίνησε να πηγαίνει σε συναντήσεις του κόμματος ψάχνοντας βοήθεια ύστερα από ενοχλήσεις που υπέστη από άγνωστο άντρα.



Το δημοσίευμα του ανταποκριτή του BBC στην Ελλάδα 


"Μέσα στον χώρο είδα γκλομπς και ασπίδες. Όλοι στεκόταν προσοχή μόλις έμπαινε μέσα ο αρχηγός και μιλούσαν συνέχεια για το ξύλο που θα έριχναν σε γκέι και σκουρόχρωμους ανθρώπους", θυμάται η κοπέλα, ενώ ανάβει ένα τσιγάρο προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, μεταδίδει ο Λόουεν.

"Ένα μέλος του κόμματος με επισκέφτηκε και μου έκανε μια πρόταση: θα μπορούσε να σπάσει το χέρι και το πόδι κάποιου για €300. Να βάλει φωτιά σε αυτοκίνητο για €1.000. Να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο για έναν μήνα για €1.500. Εγώ όμως δεν ήθελα τίποτα από όλα αυτά, έτσι σταμάτησα κάθε επικοινωνία. Αργότερα ήρθε ξανά και μας είπε να μην πούμε κουβέντα γιατί θα μας έκαιγε ζωντανούς".

Στη συνέχεια, παραθέτοντας μερικά ανατριχιαστικά στατιστικά για τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών που αποδίδονται όλες στη Χρυσή Αυγή, ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται: αφού η "άγρυπνη φύση" του κόμματος ήταν ευρέως γνωστή γιατί οι αρχές δεν έκαναν κάτι νωρίτερα;

Μία θεωρία για τη μη δράση είναι μια υποτιθέμενη συμπαιγνία από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι στις πρόσφατες εκλογές λέγεται πως ένας στους δύο αστυνομικούς ψήφισε το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Ο Λόουεν καταγράφει μαρτυρίες Πακιστανού που δέχτηκε επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής και υποστηρίζει –όπως και πολλοί άλλοι- ότι η αστυνομία είναι πάντα και για πάντα ενήμερη, αλλά δεν κάνει τίποτα απολύτως.

"Είναι επειδή είμαι ξένος. Η αστυνομία δεν κάνει τίποτε για μας. Αν ήμουν Έλληνας και με μαχαίρωναν, θα έψαχναν να βρουν τον δράση. Τώρα εγώ τρέμω και μόνο στην ιδέα να ξαναβγώ εκεί έξω", ομολογεί ο Πακιστανός συμπληρώνοντας ότι "θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα για κάποια πιο ασφαλή χώρα, όπως η Αγγλία".


Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια δικαιολογεί τις κινήσεις της υποστηρίζοντας ότι η δολοφονία του Φύσσα ήταν "η πρώτη φορά που μπόρεσε να καταγραφεί μια σειρά αλυσιδωτών δράσεων που φτάνουν μέχρι ψηλά στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής".

"Όποιος πολίτης ή αρχηγός κόμματος ήθελε να καταγγείλει τη Χρυσή Αυγή στο ανώτατο δικαστήριο ως εγκληματική οργάνωση θα μπορούσε να το κάνει. Το γεγονός όμως ότι κανείς δεν το έκανε μέχρι σήμερα σημαίνει απλά ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις", υποστηρίζει ο Υπουργός, ο οποίος αντέδρασε έντονα σε διαπίστωση του Λόουεν ότι παρόλο που έχουν καταγραφεί αμέτρητες επιθέσεις σε αλλοδαπούς, χρειάστηκε ένα χτύπημα σε Έλληνα για να προβεί σε δράση η Κυβέρνηση.

"Το αρνούμαι καθέτως αυτό. Ποινικοί φάκελοι άνοιξαν σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι τώρα, όμως για να υποστηρίξει κανείς ότι δημιουργήθηκε μια εγκληματική οργάνωση πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις. Όταν αυτές ήρθαν, δράσαμε. Και πήραμε ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο", απάντησε με πάθος ο κ. Δένδιας.

Η αρχή του τέλους;
Κλείνοντας το μακροσκελές κείμενό του, ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει την πτώση της τάξης του 6% στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής για πρώτη φορά μετά τις περσινές εκλογές, όπως και την επίδραση που έχουν στην κοινή γνώμη οι καθημερινές αποκαλύψεις σχετικά με τα μέλη της.

Έξω από τη ΓΑΔΑ, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, απαντά μιλώντας στον Λόουεν: "Είμαστε ένα πολιτικό κίνημα που δεν έχει σχέση με το έγκλημα. Δεν έχουμε καμία σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα", ενώ όταν τον ρωτά ανοιχτά για τα μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής και τα άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του δράστη, η απάντηση έρχεται πάλι κάθετη:

"Μπορείς να αγοράσεις τέτοιο T-shirt για €10 και μπορείς να μαχαιρώσεις όποιον θέλεις. Αυτό σημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή είναι υπεύθυνη για τις πράξεις σου;"

"Είναι αυτή η αρχή του τέλους για το κόμμα σας;", ρωτά ο δημοσιογράφος.

"Είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης", απαντά περήφανα ο Ματθαιόπουλος, όμως το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας βρίσκεται σε χάος, κυρίως λόγω του αποκεφαλισμού της ιεραρχίας του.

Πάντως, παρόλο που η κυβέρνηση μπορεί να σπάσει τη δομή του κόμματος, η αληθινή πρόκληση βρίσκεται στην προσπάθεια να απαρνηθούν τα μέλη του την ιδεολογία του και να επιστρέψουν από τα άκρα.



Σχόλια