Ιταλία: Ισόβια σε γερμανό πρώην δεκανέα των ναζί για τη σφαγή στην Κεφαλονιά


Σε ισόβια κάθειρξη, ερήμην του, καταδικάσθηκε ένας 90χρονος γερμανός πρώην αξιωματικός των ναζιστικών στρατευμάτων για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση 117 ιταλών στρατιωτών στην Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.


Οι Ιταλοί στρατιωτικοί οδηγήθηκαν μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα και τουφεκίστηκαν την 24η Σεπτεμβρίου 1943.

Η σφαγή αυτή είχε αποτελέσει την έμπνευση του γνωστού μυθιστορήματος, με τίτλο «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», και της ομώνυμης ταινίας του 2001 με τον Νίκολας Κέιτζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο 90χρονος Άλφρεντ Στορκ άλλοτε δεκανέας είχε παραδεχτεί το 2005 ενώπιον Γερμανών δικαστικών ότι είχε λάβει μέρος στη σφαγή, αλλά η ομολογία του αυτή δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί από το δικαστήριο διότι δεν ήταν παρών συνήγορος υπεράσπισης, επισήμανε ο στρατιωτικός επίτροπος Μάρκο ντε Πάολις.

Στη δίκη κατέθεσαν μέλη των Ενώσεων των Ανταρτών «Παρτιτζάνι» και του Συνδέσμου της Μεραρχίας Άκουι.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 90χρονου Γερμανού είχε ζητήσει την αθώωσή του, τονίζοντας ότι οι αποδείξεις ήταν ανεπαρκείς και ότι ο πελάτης του υπάκουσε στις διαταγές ανωτέρων του.

Το στρατοδικείο αποφάνθηκε ακόμα ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Το ύψος των αποζημιώσεων αυτών πρέπει όμως να καθοριστεί από την αστική δικαιοσύνη.

Ο Στορκ, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μέλος του ενός από τα δυο εκτελεστικά αποσπάσματα που τουφέκισαν τους ιταλούς αξιωματικούς στην Κεφαλονιά.

Τα μέλη της μεραρχίας Άκουι μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους την 8η Σεπτεμβρίου 1943 είχαν εκφραστεί υπέρ της συνέχισης του πολέμου εναντίον των χιτλερικών στρατευμάτων.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια