Φοροεπιδρομή - Οι αλλαγές και οι χαμένοι



Υπερδιπλάσιους φόρους θα πληρώσουν χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια ακινήτων, αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , καταργούνται σχεδόν όλες οι φοροπαλλαγές ενώ οι αγρότες υποχρεούνται να κρατούν βιβλία με το νέο προϋπολογισμό.



Επιπλέον φόρους ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πληρώσουμε τη νέα χρονιά ώστε να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.



Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και με 33% συντελεστή για παραπάνω ποσά. Ουσιαστικά δηλαδή χάνεται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με το Capital, ένας μικροϊδιοκτήτης με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια στα 8.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο το 2014 ύψους 800 ευρώ ενώ φέτος πλήρωσε 300 ευρώ.


Ανεβαίνει ο φορολογικός συντελεστής για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καθιερώνεται συντελεστής 26%, από το πρώτο ευρώ, τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εως τώρα ήταν στο 20%.



Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές

Από το 2014 τέλος η έκπτωση φόρου για τόκους δανείων πρώτης κατοικίας, για δίδακτρα, ασφάλιστρα, ενοίκια, ενώ ελαχιστοποιούνται όσοι θα παίρνουν απαλλαγή για ιατρικά έξοδα.



Σύστημα εσόδων εξόδων στα χωράφια

Όλοι οι αγρότες πλέον είναι υποχρεωμένοι να ''κρατάνε'' βιβλία καθώς έτσι εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών πως θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων.




Σχόλια

  1. Η μεγάλη σφαγή γίνεται στους επιτηδευματίες και για το τι μας περιμένει θα δώσω ένα παράδειγμα…
    Ας υποθέσουμε ότι ένας επιτηδευματίας από την δουλειά του δεν είχε εισόδημα… όμως εάν ο ίδιος κατέχει ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι ή πληρώνει ενοίκιο για ένα σπίτι (!!!) κάτι που είναι αναγκαίο για αξιοπρεπή διαβίωση το τεκμήριο που θα υπολογιστεί (ανά περίπτωση) δεν θα είναι μικρότερο(στο σύνολο των περιπτώσεων) των 10,000… Οπότε έχουμε μόνο τεκμαρτό εισόδημα ( δηλαδή εισόδημα που στη πραγματικότητα δεν υπάρχει) και ο φόρος θα υπολογιστεί ως εξής….
    10,000 Χ 26% κύριος φόρος = 2,600
    2,600 Χ 55% προκαταβολή = 1,430
    Τέλος επιτηδευματος = 1,000
    Σύνολο = 5,030….
    Τώρα πρόσθεστε τώρα τον φόρο αλληλεγγύης, ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ κ.λ.π.
    Πως θα τα πληρώσει? Με λίγα λόγια είναι απαγορευτικό πια για κάποιον να είναι ελεύθερος επαγγελματίας-αυτοαπασχολούμενος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου