9 δισ για να παραιτηθούμε από τις γερμανικές αποζημιώσεις



Τη στιγμή που η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες και οι Ευρωζώνη και ΕΚΤ, κατά παραγγελία της, πιέζουν εκβιαστικά την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων σε μια νέα δανειακή σύμβαση, πληροφορίες από τη Γερμανία φέρνουν στο φως μια λύση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η αλήθεια είναι πως η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει οποιαδήποτε οφειλή της προς την Ελλάδα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμο έχει πλήξει αρκετά την εικόνα της χώρας και δημιουργεί προβληματισμό στο Βερολίνο.

Επιπλέον, η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο με αφορμή την εξαιρετικά σκληρή της στάση απέναντι στην πορεία της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ, πλέον η καγκελάριος θα έχει να αντιμετωπίσει και σφοδρή κριτική εντός της ίδιας της κυβέρνησής της.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «RealNews» τα γερμανικά κόμματα, πλην ορισμένων βουλευτών του Die Linke, αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν την ουσία της ελληνικής διεκδίκησης. Από την άλλη, πλευρά, όμως, αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί αναγνωρίζουν αν όχι την υποχρέωση της χώρας τους να καταβάλει αποζημιώσεις ή κατοχικά δάνεια, τουλάχιστον την ανάγκη με κάποιον τρόπο να τερματιστεί η συζήτηση που τείνει να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Επιπλέον, στο στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ εκτιμούν ότι το κλείσιμο αυτού του «σκοτεινού» κεφαλαίου θα μπορούσε να περάσει χωρίς πολλές φωνές από τον γερμανικό λαό απ' ότι να συμφωνήσουν οι ψηφοφόροι σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα οι New York Times, σε πρόσφατο άρθρο τους, επικαλούνται αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί σε περίπτωση που αναζητηθούν τρόποι ελάφρυνσης του χρέους.


Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Σε πρώτη φάση από το επιτελείο της Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να επεξεργάζονται το σενάριο της μερικής αποκατάστασης, ενδεχομένως με παραίτηση της χώρας από τμήμα κεφαλαίων που έχουν διατεθεί για τα ελληνικά πακέτα διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αυτό το ποσό δεν μπορεί να ανέρχεται σε περισσότερα από έναν υψηλό μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων έως δηλαδή και 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στη δημιουργία επενδυτικού ταμείου το οποίο θα διαθέτει χρήματα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών για χαλάρωση της λιτότητας και προώθηση της ανάπτυξης.

Και οι δύο περιπτώσεις δεν προβλέπουν αναγνώριση του χρέους της Γερμανίας.


Τα μεγάλα «αγκάθια» και για τις δύο πλευρές

Μπορεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο να οδηγούσε στο κλείσιμο ενός κεφαλαίου το οποίο έχει απασχολήσει αισθητά την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά δοκιμάζει και την ευαισθησία των Γερμανών πολιτών αναφορικά με τις θηριωδίες των ναζί, ωστόσο, τα «αγκάθια» είναι πολλά και ενδεχομένως ανυπέρβλητα.

Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο θα σήμαινε την οριστική παραίτηση από οποιαδήποτε διεκδίκηση φέρνοντας την Αθήνα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς οι διεκδικήσεις της ανέρχονται σε πολύ μεγαλύτερα ποσά, ενώ θα είχε να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο.

Για τη Γερμανία μπορεί να βελτίωνε το προφίλ της χώρας, η οποία βοηθάει έμπρακτα συμμάχους που τις έχουν κάνει στο παρελθόν αντίστοιχες διευκολύνσεις, αλλά θα άνοιγε και τον ασκό του Αιόλου για τις σχέσεις της με άλλες χώρες. Ο λόγος προφανής καθώς θα άνοιγε τη συζήτηση σχετικά με αντίστοιχες οφειλές της Γερμανίας προς άλλες χώρες που έζησαν τη φρίκη των ναζί.



iefimerida.gr

Σχόλια