Η υπόθεση της 4χρονης Μαρίας σε όλα τα βρετανικά ΜΜΕ



Για "σπείρα τσιγγάνων σε όλη την Ευρώπη η οποία εμπορεύεται εκατοντάδες παιδιά", κάνει λόγο η Daily Mail

Daily Mail

Στο διεθνές επίκεντρο βρίσκεται η ιστορία της μικρής Μαρίας που εντοπίστηκε στον καταυλισμό των Ρομά. Η υπόθεση απασχολεί το Σάββατο όλα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία όπου παρόμοια θέματα αγγίζουν ιδιαίτερα το κοινό που θυμάται την υπόθεση της εξαφάνισης της μικρής Μάντλιν.

Η Daily Mirror και η Daily Star κάνουν το θέμα πρωτοσέλιδο με την φωτογραφία της μικρής Μαρίας.

Ολα τα δημοσιεύματα αναφέρονται εκτενώς στο θέμα. 


Daily Mirror

Μάλιστα στην Daily Mirror το θέμα φιλοξενείται σε όλη την πρώτη σελίδα, με τον τίτλο: «Γονείς της Μαντελίν: «Το κλεμμένο κορίτσι μας δίνει ελπίδες»». Το ρεπορτάζ τονίζει ότι η «εύρεση» της μικρής Μαρίας δίνει ελπίδες στην οικογένεια της Μαντλίν ΜαΚάν πως μπορεί η κόρη τους να βρεθεί ζωντανή. «Αυτό δίνει στην Κέιτ και τον Γκέρι μεγάλη ελπίδα πως η Μαντλίν μπορεί να βρεθεί ζωντανή»λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα εκπρόσωπος της οικογένειας ΜαΚάν.

Η Μάντελιν ΜαΚάν χάθηκε σε τουριστικό θέρετρο της Πορτογαλίας πριν από 6 χρόνια μέσα από το διαμέρισμα όπου παραθέριζε μαζί με τους γονείς της. Πρόσφατα η ιστορία της ήρθε ξανά στο προσκήνιο, μετά και την παρέμβαση του βρετανού πρωθυπουργού καθώς βρέθηκαν νέα στοιχεία που αφορούν την εξαφάνιση στης. Έτσι ο φάκελος της ξανάνοιξε από την Σκότλαντ Γιάρντ. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις πριν από μερικές μέρες δόθηκαν στην δημοσιότητα τα σκίτσα δύο αντρών που θεωρούνται ύποπτοι για την αρπαγή του τότε 3χρόνου κοριτσιού.

Επιπλέον στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και παραλληλισμός και με την άλλη ιστορία απαγωγής μικρού παιδιού που απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινή γνώμη στην Βρετανία. Του μικρού Μπεν που χάθηκε στην Κω τον Ιούλιο του 91.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το 1996 ένας φυλακισμένος στις φυλακές της Λάρισας είχε πει στην αστυνομία ότι τον Μπεν κρατούσε μια οικογένεια τσιγγάνων στην Λάρισα.

Ο άνθρωπος αυτός ονομάζεται Αντώνης Μπέντζιος και όπως υποστηρίζει είχε βρεθεί στον εν λόγω καταυλισμό καθώς αναζητούσε τον δικό του γιο. Εκεί είδε «ένα αγόρι που έμοιαζε ξένο με την οικογένεια.» Έτσι, λοιπόν ρώτησε από πού είναι το παιδί για να λάβει την απάντηση από τον πατέρα της οικογένειας «τον έχουμε από την Κω».


Daily Star

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Star: ««Μαντλίν» Βρέθηκε στην Ελλάδα». Ανανεώνονται οι ελπίδες καθώς το «κλεμμένο» κορίτσι βρέθηκε σώο σε καταυλισμό τσιγγάνων».


Daily Mail

Η εφημερίδα Daily Mail με την σειρά της, λέει στον τίτλο της «Το μυστήριο της Μαρία βαθαίνει καθώς οι ελληνικές αρχές αποκάλυψαν ότι το τετράχρονο ξανθό κορίτσι που έχει «απαχθεί από τσιγγάνους»μιλάει μόνο μια δυσνόητη γλώσσα των Ρομά».

Η εφημερίδα μιλάει για σπείρα των τσιγγάνων σε όλη την Ευρώπη η οποία «εμπορεύεται εκατοντάδες παιδιά σε διάφορες χώρες της ηπείρου. Όπως υποστηρίζει, πρόκειται για ένα «διεθνές κύκλωμα εγκληματιών» που αγοράζει και πουλάει παιδιά από την μια χώρα στην άλλη.

Επίσης τονίζει ότι πολλά παιδιά, «μικρά αγόρια και κορίτσια της ηλικίας των 10 ετών»χρησιμοποιούνται από το οργανωμένο έγκλημα για απάτες. Τα παιδιά αυτά βγάζουν πάνω από 2400 ευρώ τον μήνα, υποστηρίζει η εφημερίδα. «Πιστεύεται ότι περίπου 200 παιδιά βρίσκονται μπλεγμένα σε αυτό το κύκλωμα», επισημαίνει η Daily Mail.


The Times
Η εφημερίδα Times με την σειρά της λέει: « Μυστήριο από την «απαγωγή ενός κοριτσιού 4 ετών που βρέθηκε σε καταυλισμό τσιγγάνων στην Ελλάδα».


Το θέμα απασχολεί και τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Το BBC εστιάζει την προσοχή του στην έκκληση που έχει κάνει η Ελληνική αστυνομία για να βρεθούν οι γονείς της Μαρίας. « Η Ελληνική αστυνομία κάνει έκκληση για το μυστήριο ξανθό κορίτσι» είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου.

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Sky News «Μυστήριο για το ξανθό παιδί που βρέθηκε σε καταυλισμό των Ρομά.»

Αντίστοιχα και τo Channel 4 στο ρεπορτάζ του μιλάει για το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την υπόθεση του τετράχρονου κοριτσιού που βρέθηκε σε καταυλισμό ρομά στην Ελλάδα.



Σχόλια