Πως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βραζιλίας έχασε 34 δις δολάρια σε ένα χρόνο


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία της επιχειρηματικότητας με τον Βραζιλιάνο Eike Batista να χάνει 34,5 δις δολάρια σε ένα χρόνο.

Στο τελευταίο τεύχος του, το περιοδικό Bloomberg Newsweek αφιέρωσε έξι ολόκληρες σελίδες στον επιχειρηματία που πίστευε ότι έως το 2015 θα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Ο 55χρονος σήμερα επιχειρηματίας E. Batista, δραστηριοποιήθηκε από την ενέργεια και τη χαλυβουργία έως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τον εφοπλισμό, καταφέρνοντας το 2012 να θεωρηθεί ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βραζιλία και να ανέβει στην 7η θέση στη λίστα Forbes.

Η ιλιγγιώδης άνοδος του ταυτίστηκε με την εκρηκτική ανάπτυξη που γνώρισε η Βραζιλία του σοσιαλιστή προέδρου Λούλα στα μέσα της δεκαετία του 2000.

Ωστόσο δημιούργησε έναν βιομηχανικό κολοσσό που στηρίχτηκε σε έναν αχαλίνωτο δανεισμό, με αποτέλεσμα όταν η ανάπτυξη στη Βραζιλία επιβραδύνθηκε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες.

Έπαιξε το 2012 το τελευταίο του χαρτί ανακοινώνοντας ότι ανακάλυψε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στον Αμαζόνιο, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι ο μαύρος χρυσός ήταν μάλλον φούμαρα.

Στα τέλη του 2012 οι τράπεζες άρχισαν να του τραβούν το χαλί με αποτέλεσμα η αυτοκρατορία του να καταρρεύσει σε μια νύχτα.

Σχόλια