ΣΟΨΥ: Με κατάθλιψη 12 στους 100 - Ενημερωτική εκστρατεία σήμερα στην Πάτρα


Στοιχεία – σοκ, που καταδεικνύουν την αύξηση της μείζονος κατάθλιψης, σε ποσοστό της τάξεως 50%, λόγω της οικονομικής κρίσης, προκύπτουν από την έρευνα που διεξήγαγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) για το 2013.


Περίπου 12 στους 100 κατοίκους της χώρας, όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα, πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα περιστατικά διπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2011, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επιδράσεις της οικονομικής δυσπραγίας στην ψυχική υγεία είναι σοβαρές.


«Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τα περιστατικά ψυχικής υγείας σ’ όλη τη χώρα και στην περιοχή μας. Στο ΣΟΨΥ έχουμε σε καθημερινή βάση τρία αιτήματα για βοήθεια από ανθρώπους που πριν την κρίση δεν παρουσίαζαν κανένα πρόβλημα ψυχικής υγείας», δήλωσε στη «Γνώμη» η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Ατόμων με Ψυχική Υγεία Πάτρας, Αγγέλα Τριανταφύλλου, μιλώντας με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία.




ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ
«Πρόκειται για ανθρώπους, μέσης ηλικίας, χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, οι οποίοι είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε απειλούνται από την ανεργία και αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως κρίσεις πανικού, διαταραχές μέχρι μείζονα επεισόδια», επισήμανε περιγράφοντας το προφίλ των ανθρώπων που εμφανίζουν διαταραχές στην ψυχική τους υγεία.
Σύμφωνα δε με την έρευνα, αυτοί που έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 400 ευρώ, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται πιο σοβαρά από την οικονομική κρίση και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης. Οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται σε μεγαλύτερο ποσοστό 15,6% έναντι των ανδρών, 9%. Εκτιμάται δε, ότι το πρόβλημα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις εάν συνυπολογιστεί πως ακόμα και σήμερα το στίγμα και η προκατάληψη συνοδεύουν τους ψυχικά πάσχοντες.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ
Για το λόγο αυτό, ο ΣΟΨΥ Πάτρας, πραγματοποιεί σήμερα τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για τα ζητήματα ψυχικής υγείας. Με βάση την πλατεία Γεωργίου και τον Έσπερο τα μέλη του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα ενημερώνουν τους συμπολίτες και θα συνομιλούν μαζί τους περνώντας το μήνυμα «Ενημερώσου – Συζήτησε – Ζήτα Βοήθεια».


Σχόλια