Guardian: Επιτέλους αφήστε την Ελλάδα να ανασάνει




Σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας και της σκληρής οικονομικής πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα αφήνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει κάνει τις πιο πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και πως είναι καιρός πλέον να της δοθεί «μια ανάσα».



Σε δημοσίευμα του ο Guardian, αναφέρεται στο μέλλον της Ελλάδας και την βαρύνουσα σημασία που έχει αποκτήσει όσον αφορά τις γερμανικές εκλογές, επισημαίνοντας πως «δεν ακούγεται πλέον καμία φωνή λογικής», καθώς εκτός από τα αρνητικά στοιχεία όπως η ανεργία, η Ελλάδα έχει σημειώσει και προόδους, όπως για παράδειγμα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα μπορεί είτε να τα καταφέρει είτε να καταρρεύσει», τονίζει ο Guardian καλώντας παράλληλα τους ηγέτες της Γερμανίας «να βάλουν τα κομπιουτεράκια πίσω στις τσάντες τους και να σταματήσουν να μιλούν για αριθμούς», ενώ στη συνέχεια τους κατηγορεί πως από τις λίγες φορές που μιλούν στους Γερμανους πολίτες για την Ευρωζώνη, παρουσιάζουν την βοήθεια που έχουν παράσχει σαν μια «φιλανθρωπία», κάτι που για τον Guardian είναι πλήρως εσφαλμένο. «Οχι μόνο η Γερμανία δεν έχει χάσει ούτε ένα σεντ από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα και σε άλλες βασανισμένες χώρες της περιφέρειας, αλλά παράλληλα οι έκτακτες παροχές βοήθειας που δόθηκαν το 2010, έχουν εξασφαλίσει πως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν πρόκειται να καταρρεύσει από μια ελληνική χρεοκοπία που θα εξελισσόταν σε ντόμινο», υποστηρίζει ο Guardian.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως μετά από μια τέτοια «δραματική εξέλιξη», η Ελλάδα θα μπορούσε να χάσει όσα και η Γερμανία. «Στην τελική η Γερμανία έχει κερδίσει περισσότερα από την δημιουργία της Ευρωζώνης και από την μείωση- ρεκόρ των τόκων μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέλος του ευρώ. Επίσης, από την στιγμή που χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό, οι Γερμανοί θα έπρεπε να θυμηθούν πως πολλές εταιρείας τους είναι αναμεμειγμένες σε οικονομικά σκάνδαλα τα οποία έφεραν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού», σημειώνει το άρθρο.

Παράλληλα, ο Guardian πλέκει το εγκώμιο των προσπαθειών που έχουν γίνει για την διάσωση της Ελλάδας, τονίζοντας πως «τους τελευταίους 12 μήνες είναι πρώτη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική αναδιάρθρωση», ενώ παράλληλα τονίζει πως οι Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε όλη την Ευρώπη και πολύ πιο πολλές από τους Γερμανούς.

Σχόλια