Γιατί οι άνθρωποι δεν χαμογελούν στις παλιές φωτογραφίες

Γιατί οι άνθρωποι δεν χαμογελούν στα παλιά έργα ζωγραφικής και στις παλιές φωτογραφίες; Μήπως οι λόγοι έχουν σχέση με τους τεχνικούς περιορισμούς, με τη στοματική υγιεινή, καθώς και με τη σοβαρότητα των επίσημων περιστάσεων;
Ο Nicholas Jeeves έχει γράψει τα συμπεράσματά του για το θέμα αυτό.
8a465de8-7aca-4a57-a110-4d0ec274fbf9

Καταρχάς, ο  Jeeves απορρίπτει την ιδέα ότι οι άνθρωποι της παλιάς εποχής αρνούνται να χαμογελούν λόγω της στοματικής τους υγιεινής. Μπορεί πολλές δεκαετίες παλαιότερα η οδοντιατρική να μην ήταν και η καλύτερη, αλλά το γεγονός ότι η κακή οδοντοστοιχία ήταν πολύ συνηθισμένη, δεν μείωνε την ομορφιά των ανθρώπων εκείνη την εποχή.
Ποιοι ήταν λοιπόν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους στις αναπαραστάσεις τους οι άνθρωποι δεν χαμογελούσαν;
Ο Jeeves γράφει ότι εκτός από το απλό γεγονός ότι ένα ωραίο χαμόγελο είναι δύσκολο να δημιουργηθεί και να συλληφθεί, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την αντίληψη που είχαν οι άνθρωποι για το χαμόγελο σε παλαιότερες εποχές.
Παρόλο που σήμερα σκεφτόμαστε τα χαμόγελα ως ένδειξη της ευτυχίας, του χιούμορ και της ζεστασιάς, προφανώς οι άνθρωποι παλιότερα απέδιδαν σε αυτά μια πολύ διαφορετική σημασία. Από την ιστορική έρευνα αποκαλύπτεται ότι μέχρι το 17ο αιώνα στην Ευρώπη ήταν θεσμοθετημένο ότι οι μόνοι άνθρωποι που χαμογελούσαν πλατιά, στη ζωή και στην τέχνη, ήταν οι φτωχοί, οι άσεμνεοι, οι μεθυσμένοι, οι αθώοι και οι άνθρωποι της διασκέδασης. Αν κάποιος ήθελε να θεωρηθεί μέλος της ανώτερης κοινωνικής τάξης και ένα πρόσωπο με “καλό” χαρακτήρα, δεν χαμογελούσε.
Για το λόγο αυτό, οι δημιουργοί πορτρέτων είχαν έναν καλό λόγο να κρατούν μακριά τα χαμόγελα από τις εικόνες που προέκυπταν, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν βλέπουμε διάσημες προσωπικότητες να χαμογελούν στα επίσημα πορτρέτα τους.
a5aec7e2-e287-4685-a80a-354cd749df43
Ο Αβραάμ Λίνκολν, αν και διέθετε άφθονο χιούμορ, έχει μείνει πλέον γνωστός περισσότερο με τις πολύ σοβαρές εκφράσεις που επέλεγε στα επίσημα πορτρέτα του. Ένας άλλος άνδρας στον οποίο αναφέρεται ο Jeeves, είναι ο συγγραφέας και χιουμορίστας Mark Twain. Ήταν πολύ αστείος τύπος, αλλά με δυσκολία φαίνεται αυτό στις φωτογραφίες του.
75319fe7-065e-475e-abfe-44c70fd7cd87
Σε μια επιστολή του, ο Twain έγραφε: «Μια φωτογραφία είναι ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο, και δεν υπάρχει τίποτα πιο καταδικαστικό για να μείνει στην ιστορία από ένα ανόητο χαμόγελο ακινητοποιημένο για πάντα.”

Σχόλια