Θρίαμβος Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές


Σαρωτική είναι η νίκη της Ανγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, καθώς, οι Χριστιανοδημοκράτες σημειώνουν ευρεία νίκη έναντι των Σοσιαλδημοκρατών και φλερτάρουν με την αυτοδυναμία στην Γερμανική Βουλή κάτι που έχει να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. 

Νωρίτερα τα πρώτα exit poll προμήνυαν ένα πραγματικό εκλογικό θρίλερ όχι τόσο για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής, αλλά για το ποιος θα συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ.
Τα πρώτα exit poll έδιναν ποσοστά 42,5% στους Χριστιανοδημοκράτες και 26,5% στο κόμμα του Περ Στάινμπρουκ.
Τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωναν:
FDP (Φιλελεύθεροι) 4,5%
Πράσινοι 8%
Die Linke 8,5%
Εναλλακτική για τη Γερμανία 4,8%
Η πρόβλεψη του καναλιού ARD έδινε τα εξής αποτελέσματα:
CDU/CSU 42,1%
SPD 25,8%
FDP 4,7%
Linke (Αριστερά) 8,2%
Grüne (Πράσινοι) 8,1%
Piraten (Πειρατές) 2,3% -
AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία)4,9%

Ουσιαστικά παρά την άνετη επικράτηση της Ανγκελα Μέρκελ η καθίζηση των Φιλελευθέρων του Φίλιπ Ρέσλερ που δεν μπαίνουν στη Βουλή, οδηγεί τον προηγούμενο συνασπισμό σε κατάρρευση.
Τα σενάρια είναι αρκετά και οι χειρισμοί αναμένεται να είναι εξαιρετικά λεπτοί:
  1. Η Ανγκελα Μέρκελ σε περίπτωση που καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία και αποφασίσει να κυβερνήσει μόνη της θα έχει μια πολύ εύθραυστη κυβέρνηση, καθώς θα έχει το πολύ 302 έδρες. Την ίδια ώρα θα έχει μειοψηφία στην Ανω Βουλή, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται ενισχυμένοι.
  2. Είτε χωρίς αυτοδυναμία είτε με πλειοψηφία στη Βουλή η Γερμανίδα καγκελάριος θα προχωρήσει σε επαφές με τον Περ Στάινμπρουκ για να σχηματιστεί εξ νέου ο «Μεγάλος Συνασπισμός» σενάριο το οποίο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες μέχρι στιγμής.
  3. Το πιο ακραίο σενάριο είναι εκείνο που θέλει τους Χριστιανοδημοκράτες να μην παίρνουν αυτοδυναμία και να μην καταφέρνουν να συμφωνήσουν με κάποιο από τα άλλα κόμματα. Σε εκείνη την περίπτωση θα πρέπει ο Περ Στάινμπρουκ να αναθεωρήσει τις δηλώσεις του πως δεν πρόκειται να κυβερνήσει με το Die Linke και να σχηματίσει έναν εξαιρετικά εύθραυστο συνασπισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά.
Ανγκελα Μέρκελ: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας»
Εξαιρετικό χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα η Άνγκελα Μέρκελ και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό της. Στις πρώτες δηλώσεις μετά τον εκλογικό της θρίαμβο, δεσμεύθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να συνεχιστεί η ευημερία της Γερμανίας.
Η παράταξη της Ανγκελα Μέρκελ ανέβασε περίπου 8,5% τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκεντρώνει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα από την εποχή του Χέλμουτ Κολ.
Μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Περ Στάινμπρουκ, δήλωσε πως «η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στρατόπεδο της Μέρκελ».
Την ίδια ώρα, ο αναλυτής της Deutsche Welle, Βόλκερ Βάγκενερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών με τους επίσης συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, χωρίς να χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλες δυνάμεις για να σχηματίσει κυβέρνηση.


iefimerida.gr 

Σχόλια