Διάγγελμα Ομπάμα: «Παράθυρο» για διπλωματική λύση στη ΣυρίαΕίναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί εάν μια διπλωματική προσπάθεια ώστε να παραδώσει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον έλεγχο των χημικών όπλων της χώρας, θα είναι επιτυχής, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια του 16λεπτου διαγγέλματός του προς τον αμερικανικό λαό.


«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», είπε, αναφερόμενος στη ρωσική πρωτοβουλία. «Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ανέφερε ακόμη ότι οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

«Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική επέμβαση, επειδή δεν μπορούμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν...Η κατάσταση όμως άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με χημικά πάνω από χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών», επισήμανε.

Εξηγώντας τα σχέδιά του για μια στοχευμένη αεροπορική επέμβαση ως απάντηση στο καθεστώς Άσαντ, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, ενώ έδωσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση της Δαμασκού. «Τα γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ζητεί χρόνο από το Κογκρέσο
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στο Κογκρέσο για να έχει εκεί συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τους Γερουσιαστές όσον αφορά στο θέμα της Συρίας.

Αμερικανοί γερουσιαστές δήλωσαν πως ο κ. Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να καθυστερήσει τις ψηφοφορίες για την έγκριση σχετικά με τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας προκειμένου να δοθεί χρόνος στη Ρωσία να επιτύχει την παράδοση από την Συρία των χημικών όπλων που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση της Δαμασκού.

«Αυτό που θέλει ο Ομπάμα είναι να ελέγξει πόσο σοβαρή είναι η πρόθεση της Συρίας και της Ρωσίας να απαλλαγούμε από αυτά τα χημικά όπλα στην Συρία. Θέλει χρόνο για να το ελέγξει», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας Καρλ Λέβιν σε δημοσιογράφους.


Πηγή: naftemporiki.gr


Σχόλια