Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής


«Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Συνελήφθησαν και άλλοι βουλευτές, ενώ έχουν εκδοθεί και αλλα εντάλματα σύλληψης», μεταδίδει το BBC. «Οι συλλήψεις και τα εντάλματα έρχονται εν μέσω οργής για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτεμβρίου από οπαδό του κόμματος», συμπληρώνει το δίκτυο.Το BBC κάνει λόγο για πρωτοφανή καταστολή ενός πολιτικού κόμματος.


«Τον αρχηγό και τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής συνέλαβε το πρωί του Σαββάτου η αστυνομία με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα και για δεκάδες άλλα μέλη και βουλευτές του κόμματος», σημειώνει το Reuters. Οπως αναφέρει το πρακτορείο, η αστυνομία ερευνά διασυνδέσεις του κόμματος με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που οδήγησε σε έκρηξη διαδηλώσεων στην Αθήνα.

«Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και πέντε ακόμη βουλευτές του κόμματος το πρωί του Σαββάτου με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης», μεταδίδει το Associated Press, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι οι συλλήψεις των μελών του νεοναζιστικού κόμματος αποτελούν μέρος της καταστολής του, μετά και τη δολοφονία Φύσσα.

Το SkyNews από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η είδηση των συλλήψεων μετέδωσε ότι πέραν των συλλήψεων του Νίκου Μιχαλολιάκου, βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, χθες ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών του κόμματος, μία κίνηση που πιθανώς να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, κάτι που θα αποτελέσει πλήγμα για την κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά, που κατέχει μία εύθραυστη πλειοψηφία 155 βουλευτών στην Βουλή.

Και το CNN μετέδωσε την είδηση για τις συλλήψεις του αρχηγού και μελών της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής συμμορίας. "Η αστυνομική επιχείρηση και οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της καταστολής της οργάνωσης μετά το θανάσιμο μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από οπαδό της Χρυσής Αυγής".

«Συνελήφθη αρχηγός ελληνικού κόμματος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal, αναφερόμενη στη σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου και βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Οι συλλήψεις αυτές έρχονται μετά από μία εβδομάδα αποκαλύψεων για τη δράση και τις βίαιες και εξτρεμιστικές τακτικές του κόμματος, καθώς και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από οπαδό του κόμματος.

«Η αστυνομία συλλαμβάνει τον αρχηγό του νεοναζιστικού κόμματος», σημειώνει η γερμανική Süddeutsche Zeitung. «Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από οπαδό της Χρυσής Αυγής, η αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο, βουλευτές και μέλη του ακροδεξιού κόμματος, ενώ έχουν εκδοθεί και άλλα εντάλματα συλλήψεως».

«Χρυσή Αυγή: Η ελληνική αστυνομία συλλαμβάνει βουλευτές της ακροδεξιάς», τονίζει στον τίτλο του το Spiegel. Οπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η ελληνική δικαιοσύνη φαίνεται σοβαρή στον αγώνα κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού με τη σύλληψη της ηγεσίας του κόμματος που χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση». Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα της Welt, η οποία υπογραμμίζει ότι οι συλλήψεις έρχονται λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Μιχαλολιάκου για παραίτηση και των 18 βουλευτών του κόμματός του.


Κύμα συλλήψεων στο νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής» αναφέρει στον τίτλο της η γαλλική Le Parisien. «Η ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία το πρωί του Σαββάτου συνέλαβε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, τον εκπρόσωπο Ηλία Κασιδιάρη και άλλα μέλη του κόμματος με την κατηγορια της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για μία μεγάλης έκτασης επιχείρηση σε όλη την επικράτεια», γράφει στην ιστοσελίδα της η γαλλική εφημερίδα.

Η ισραηλινή Χααρέτζ αναφέρεται στις συλλήψεις του αρχηγού και στελεχών της Χρυσής Αυγής και σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση του 1974 που συλλαμβάνονται μέλη της Βουλής.

Στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκαν με δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες τους η Daily Telegraph, η Huffington Post, οι New York Times, το Russia Today το Αλ Τζαζίρα, το ANSA, η El Mundo και η τουρκική Χουριέτ.



Με πληροφορίες απο ethnos.gr

Σχόλια