Κόσμος: Ναϊρόμπι - 39 νεκροί από τρομοκρατική επίθεση σε εμπορικό κέντρο



Σφοδρά πυρά ακούστηκαν σήμερα το πρωί από το πολιορκημένο εμπορικό κέντρο στην καρδιά του Ναϊρόμπι το οποίο έχει καταληφθεί από το Σάββατο από ενόπλους ισλαμιστές.


Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου δύο Κενυάτες στρατιώτες τραυματίστηκαν και με τη βοήθεια συναδέλφων τους απομακρύνθηκαν από το συγκρότημα και οδηγήθηκαν σε ασθενοφόρα.

Μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στο εσωτερικό του κτιρίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν εδώ και 20 ώρες να ελέγξουν την κατάσταση και να βάλουν ένα τέλος στην κατάσταση ομηρείας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 150 τραυματίστηκαν. Οι Σομαλοί αντάρτες Σεμπάμπ, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, κρατούν ακόμη αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων στο τετραώροφο κτίριο.

Νωρίς το πρωί, έφτασαν ενισχύσεις του στρατού στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ και στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα κατευθύνθηκαν στο κτίριο.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά των «τρομοκρατών» οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση σε ένα εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα καταδιώξει όσους ευθύνονται γι' αυτή.

«Οι ποταποί δράστες αυτής της θρασύδειλης πράξης ήλπιζαν να εκφοβίσουν, να διχάσουν και να προκαλέσουν απελπισία στους Κενυάτες», ανέφερε ο Κενυάτα σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στους πολίτες. «Έχουμε ξεπεράσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Θα τους νικήσουμε ξανά», πρόσθεσε. Ο Κενυάτα είπε ότι έχασε στενούς συγγενείς του στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων, ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε στο διάγγελμά του: «ζητώ από το Θεό να σας ανακουφίσει καθώς αντιμετωπίζετε αυτήν την τραγωδία και γνωρίζω πώς αισθάνεστε, αφού έχασα στενούς συγγενείς μου στην επίθεση αυτή».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πριν από λίγο ότι Βρετανοί υπήκοοι βρίσκονται «χωρίς καμιά αμφιβολία» ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, προσθέτοντας ότι Βρετανοί διπλωμάτες προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα θύματα.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι Βρετανοί υπήκοοι βρέθηκαν παγιδευμένοι στην επίθεση αυτή», είπε ο Χέιγκ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.


Πηγή: AMΠE

Σχόλια