Αλαλούμ με τις αποδείξεις - Τι θα ισχύσει τελικά;














Τις μαζεύουμε ή όχι; Καταργείται το μέτρο ή αλλάζει; Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά το μοντέλο που επιτέλους θα αποδώσει προκαλώντας για ακόμη μια φορά πονοκέφαλο στους φορολογούμενους.


Οι πληροφορίες πως η συλλογή αποδείξεων θα πάψει να ισχύει προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα να πει πως όχι, το μέτρο δεν καταργείται. «Δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο.Το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα», τόνισε. 

Διευκρίνισε πως η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που πραγματοποιείται μέσω του πολυνομοσχεδίου δεν είναι οριστική και πως τον Σεπτέμβριο πρόκειται να συμπληρωθεί με νέες διατάξεις, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές, σε τι εκπτώσεις μπορούν να προσβλέπουν.

Ούτε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ήταν αρκετή για να αποσαφηνιστεί το ζήτημα και χρειάστηκαν επιπλέον διευκρινήσεις από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη. «Το 2013 θα ισχύσει κανονικά το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους και συνέχισε: «Από 1η Ιανουαρίου 2014 θα καταργηθεί, αλλά τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει φέρει ρύθμιση για συνδυασμό των αποδείξεων με παροχή κινήτρων. Στην επόμενη φάση θα υπάρξει μέριμνα για μια διαφορετική προσέγγιση. Για έξυπνα κίνητρα στο θέμα των αποδείξεων. Θα το δούμε».



Τι ισχύει για το 2013

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, για το 2013 συνεχίζεται η συγκέντρωση αποδείξεων που θα πρέπει να φτάνουν στο 25% των εισοδημάτων και θα χρησιμοποιηθούν για την φορολογική δήλωση του 2014 που αφορά τις απολαβές του 2013.


 Η συλλογή αποδείξεων τυπικά καταργείται την 1/1/2014, ωστόσο πρακτικά δεν πρόκειται να καταργηθεί. Απλώς θα τροποποιηθεί, αφού τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο μέτρο, το οποίο θα ισχύσει από το 2014 και θα δίνει κίνητρα στον φορολογούμενο προκειμένου να συγκεντρώσει αποδείξεις.

Σχετικά με το νέο μοντέλο που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι η αποδέσμευση των αποδείξεων από το αφορολόγητο και η συλλογή τους να γίνεται είτε με τη μορφή της κάρτας αποδείξεων είτε μέσω χρεωστικής κάρτας. 


Ένα από τα κίνητρα που εξετάζεται είναι η επιστροφή ΦΠΑ στον καταναλωτή είτε μια φορά το χρόνο είτε ανά εξάμηνο.


Σχόλια