Αίγυπτος: «Σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα»


«Στρατιωτικό πραξικόπημα», βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας.


Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία, πρόσθεσε ο ίδιος. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο στρατός και η αστυνομία θα αποπειραθούν να απομακρύνουν δια της βίας τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές.


Σύμφωνα με τον στενό του συνεργάτη, Ισάμ ελ Χάνταντ, ο πρόεδρος Μόρσι, καλεί τους Αιγύπτιους πολίτες να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν βία». Ο ελ Χάνταντ, είπε ακόμα ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος συνεχίζει να εργάζεται μέσα σε ένα στρατόπεδο της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, αλλά είναι ασαφές εάν του επιτρέπεται να αποχωρήσει από το χώρο .


Το Γαλλικό Πρακτορείο πάντως, αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εξέδωσαν διαταγή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά και για κορυφαία στελέχη ισλαμικών πολιτικών κομμάτων. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
Νωρίτερα, τον σχηματισμό μίας «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα, πρότεινε ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.
Πάντως, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.
Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.


Στο μεταξύ έληξε το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο αιγυπτιακός στρατός στον πρόεδρο Μόρσι και την πολιτική ηγεσία για να επιλύσουν την κρίση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει αυτός έναν «οδικό χάρτη».


Αναμένεται η έκδοση ανακοίνωσης από το στρατό
Οι στρατιωτικοί είχαν εξαγγείλει ότι θα δώσουν στην δημοσιότητα μια ανακοίνωση μετά την παρέλευση του τελεσιγράφου των 48 ωρών, αν και δεν διευκρίνισαν το πότε.


Το γενικό επιτελείο στρατού των Αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων, στη σελίδα του στο Facebook, λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο, ανέφερε ότι πραγματοποιεί συνάντηση με σημαντικές μορφές, της θρησκευτικής, πολιτικής και εθνικής ζωής καθώς και ηγέτες της νεολαίας.


Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι αιγυπτιακά στρατεύματα φρουρούν τα κεντρικά στούντιο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.


Ο Σόκρι Αμπού Αμίρα είπε, σε δηλώσεις του που δημοσίευσε η κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, ότι η Ρεπουμπλικανική Φρουρά φρουρεί και προστατεύει το κτίριο εδώ και ημέρες. Ο Αμίρα διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει εκκενωθεί.


Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν τους δρόμους γύρω από το κτίριο.Καταγγελίες για βιασμούς γυναικών
Η ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωε ότι δεκάδες γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού, τις τελευταίες τέσσερις μέρες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με την οργάνωση, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 91 επιθέσεις γυναικών και βιασμοί στην πλατεία Ταχρίρ.


Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 46 επιθέσεις την Κυριακή, 17 τη Δευτέρα και 23 την Τρίτη, ενώ άλλη μια οργάνωση φοιτητριών ανέφερε πέντε επιθέσεις εναντίον γυναικών.
Αναφορικά με τις επιθέσεις, σύμφωνα με το Al Jazeera, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι γίνονται από κακοποιούς οι οποίοι βρίσκουν «ευκαιρία» και δρουν στις μαζικές διαδηλώσεις, λόγω του κενού ασφάλειας, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι οργανώνονται για να αποτρέψουν τις γυναίκες να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.
skai.gr

Σχόλια