Τέλος προθεσμίας για φορολογικές δηλώσεις - Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης


Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όσους έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που λήγει σε 1 και 2.


Όπως αναφέρουν Τα Νέα, εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το εάν θα δοθεί παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως και εμπρόθεσμα στην υποβολή των δηλώσεων.

Ήδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη, προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ. Θεοχάρης και Μαυραγάνης αναμένεται να ανακοινώσουν ότι η 31η Αυγούστου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανεξαρτήτως κατάληξης ΑΦΜ.

Εν τω μεταξύ, απίστευτο είναι το αλαλούμ με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής για τους υπόχρεους με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να δώσει παράταση. 

Πάντως ακόμα κι αν η ηλεκτρονική πύλη παραμείνει ανοικτή για τους εν λόγω φορολογούμενους και μετά τη Δευτέρα, δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι οι δηλώσεις που θα υποβληθούν από τη Τρίτη και μετά θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες, με κίνδυνο οι εν λόγω υπόχρεοι να χάσουν τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, για να τύχει κάποιος φορολογούμενος των φορολογικών εκπτώσεων που δικαιούται με βάση τα δικαιολογητικά που έχει συγκεντρώσει π.χ. ιατρικές δαπάνες, θα πρέπει να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση εμπροθέσμως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα ξεκινά από την εμμονή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα, που εγείρουν συνεχώς ενστάσεις για τη σκοπιμότητα παρατάσεων στις ενδιάμεσες καταληκτικές προθεσμίες, καθώς φοβούνται ότι εάν πέσει ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων την ίδια περίοδο, το TAXIS δεν θα αντέξει και τότε θα πρέπει να παραταθεί και η τελική προθεσμία της 30ης Αυγούστου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τη τρόικα, είναι ορατό ή σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο πολλοί φορολογούμενοι να πληρώσουν τη τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος μετά από το Φεβρουάριο του 2014, οπότε και αυτομάτως θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα έσοδα του 2013.


Voria

Σχόλια