Οι "Βάκχες" στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας


Οι "Βάκχες" του Ευριπίδη παίρνουν τη σκυτάλη των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας στο Ρωμαϊκό Ωδείου το διήμερο 24 και 25 Ιουλίου 2013. 
Πρόκειται για ένα έργο που ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας. Σε μια περίοδο που ο "φόβος" που δημιουργούν τα νέα παγκόσμια δεδομένα, οδηγεί σε εσωστρέφειες και επικίνδυνους φανατισμούς, μπορούμε να δούμε το μύθο, διαμέσου του ποιητικού λόγου.

Μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση και στις συγκρούσεις που δημιουργούνται, όταν οι οργανωμένοι κοινωνικοί σχηματισμοί έρχονται αντιμέτωποι με την "εισβολή" στον περίκλειστο χώρο τους, νέων δεδομένων -ανθρώπων, δοξασιών, δυνάμεων.

Το σκεπτικό της σκηνοθεσίας του Δημήτρη Λιγνάδη πηγάζει από την αρχή ότι η μουσική , η "νέα, δρώσα μουσική", θα δονήσει το "εγκατεστημένο μόρφωμα", το πρόσωπο που θα υποδυθεί το Διόνυσο πρέπει να εκπροσωπεί το νέο, το τολμηρό, το ωραίο, αυτό που για τους σημερινούς θεατές μπορεί να γοητεύσει και να οδηγήσει "στην κυριαρχία της μουσικής επί του λόγου και της μέθης επί της λογικής".

Στη βάση αυτή έγινε η επιλογή για τον Διόνυσο του Σάκη Ρουβά.H παράσταση "στηρίζεται" στη νέα μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη. Συμμετέχουν καλλιτέχνες με ξεχωριστή διαδρομή και γνώση στο αρχαίο δράμα, όπως η Ρούλα Πατεράκη, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Καρατζογιάννης, η Γιώτα Βέη στο παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, όπως η Μαρία Κίτσου (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2012) και ο Δημήτρης Πασσάς (αριστούχος Εθνικού Θεάτρου).

Στο χορό συμμετέχουν 11 κορίτσια και 3 μουσικοί κρουστών, που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα της παράστασης.

Η μουσική του Γιώργου Πούλιου είναι ζωντανή με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του Μιχάλη Αφολαγιάν, μουσικού και ηθοποιού, ο οποίος διδάσκει αφρικανική μουσική. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Νάθενα και οι χορογραφίες της Δάφνης Ασημακοπούλου.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά - κοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Χορογραφία: Δάφνη Ασημακοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Βολιώτη
Κρουστά: Μιχάλης Αφολαγιάν,
Παραγωγή: Θέατρο "ΑΡΓΩ" Αιμιλία Υψηλάντη
Δ/νση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Διανομή:
Διόνυσος: Σάκης Ρουβάς
Τειρεσίας: Ρούλα Πατεράκη
Κάδμος: Γιάννης Καρατζογιάννης
Πενθέας: Δημήτρης Πασσάς
Αγγελιοφόρος: Δημήτρης Λιγνάδης
Αγαύη: Μαρία Κίτσου

Χορός: Γιώτα Βέη, Αντιγόνη Ψυχράμη, Άννα Μενενάκου, Λούσα Μαρσέλλου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Δανάη Κατσαμένη, Ζαφειρία Δημητροπούλου - Delangel, Ιωάννα Κουντικέ, Ναταλί Ερνέστα, Γκρέις Νουοκέ

Μουσικοί κρουστών: Μιχάλης Αφολαγιάν, Σαμουήλ Ακινόλα, Στέφανος Μουαγκέ

Ημέρα & Ώρα:
Τετάρτη 24 & Πέμπτη 25 Ιουλίου στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 20€
Φοιτητικό-μαθητικό: 15€
Ανέργων: 12€

Ρωμαϊκο Ωδείο, Γερμανού & Σωτηριάδου, Πάτρα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 220 829


Σχόλια