Αίγυπτος: Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι

Την καθαίρεση του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης, ο στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί.


Περιστοιχισμένος από θρησκευτικούς ηγέτες. τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι αλλά και εκπροσώπους του κινήματος Ταμαρόντ, ο Αλ Σισί έκανε λόγο για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι προσωρινά καταργείται το ισλαμιστικής έμπνευσης Σύνταγμα της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα ολοκληρώσει την κατάρτιση του εκλογικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Ο αιγυπτιακός λαός μας κάλεσε να τον υποστηρίξουμε και να τον προστατεύσουμε, όχι να αναλάβουμε την εξουσία, δήλωσε ο Αλ Σισί, εξηγώντας ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού.

«Ελπίζω ο λαός να ζήσει αρμονικά και αυτό το πλάνο να είναι ένα σκαλοπάτι για το λαό ώστε να πετύχουμε όλα αυτά που ελπίζουμε» δήλωσε ο ελ Μπαραντέι. «Ζητώ να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για κάθε Αιγύπτιο» είπε και συνέχισε «Οι Αιγύπτιοι πλήρωσαν υψηλό τίμημα για ένα ελπιδοφόρο πολιτικό μέλλον».

Από την πλευρά του ο Πάπας των Κοπτών ευχήθηκε ο Θεός να σώσει την Αίγυπτο και η αρμονία να επιστρέψει στη χώρα ενώ ο ιμάμης Αχμέντ ελ Ταγιέμπ, σεϊχης του Αλ Αζχάρ, δήλωσε ότι στηρίζει το βήμα που έκανε ο στρατός και κάλεσε τους Αιγυπτίους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη, πυροτεχνήματα και πανηγυρισμοί ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου χιλιάδες κόσμου είναι συγκεντρωμένοι και ζητωκραυγάζουν.



Άμεση ήταν η αντίδραση του έκπτωτου Μόρσι ο οποίος μέσω Twitter δήλωσε: «Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν ένα πλήρες πραξικόπημα που απορρίπτεται κατηγορηματικά από όλους τους ελεύθερους πολίτες του έθνους μας. Καλώ όλους να συμβάλουν στην ειρήνη και να αποφύγουν την αιματοχυσία με συμπατριώτες τους».

Καθήκοντα μεταβατικού προέδρου θα αναλάβει ο 68χρονος επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλί Μανσούρ.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Στρατηγού Αλ Σισί, διεκόπη το σήμα όλων των τηλεοπτικών σταθμών που στήριζαν τον Μοχάμεντ Μόρσι.


Άγνωστη η τύχη του Μόρσι
 Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν στον Μόρσι και ανώτατα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται αυτή την ώρα ο καθαιρεθείς πρόεδρος, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για σύλληψη του.

Σύμβουλός του έλεγε ότι ο Μόρσι βρισκόταν στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και εργαζόταν από εκεί, ωστόσο το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ πλήθος κόσμου που βρισκόταν πέριξ του κτιρίου φώναζε «Βγες έξω Μόρσι».




Με πληροφορίες απο protothema.gr
 
 

Σχόλια