ΗΠΑ: Στους 51 βαθμούς έφθασε ο υδράργυρος


Παρατεταμένο κύμα καύσωνα πλήττει τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 47 βαθμούς Κελσίου και να φθάνουν ακόμη και τους 51 στην Death Valley (Κοιλάδα του Θανάτου) της Καλιφόρνια.

Στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ο υδράργυρος έφθασε τους 47 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην έρημο Death Valley της Καλιφόρνια η θερμοκρασία πλησίασε τους 51 βαθμούς και προβλέπεται να φθάσει τους 53, καθώς το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί το σαββατοκύριακο.


Σε πολιτείες όπως το Κολοράντο και η Γιούτα, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς και γι' αυτό το λόγο οι πόλεις που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» ανοίγουν ειδικά διαμορφωμένα κέντρα με κλιματισμό.

Ακόμη και οι συνηθισμένοι στην ζέστη κάτοικοι, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις εν λόγω συνθήκες.

«Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 45 βαθμούς, είναι δύσκολο να αναπνεύσεις. Η ζέστη σου ρουφά όλη την ενέργεια» λέει κάτοικος του Φοίνιξ.

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επηρεάσουν ακόμη και τις πτήσεις, αφού τα μεγάλα αεροσκάφη μπορούν να λειτουργήσουν σωστά σε θερμοκρασίες μέχρι 52 βαθμούς, όπως αναφέρει το BBC.

Η πιο υψηλή θερμοκρασία (της ατμόσφαιρας) που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, ήταν 57 βαθμοί Κελσίου, 100 χρόνια πριν, στις 10 Ιουλίου του 1913.Σχόλια