Καταρρέουν οι τιμές στα ακίνητα - Σπίτια με 10.000 ευρώΗ δραματική υποχώρηση των τιμών των ακινήτων έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, κυρίως όσον αφορά στα παλιά διαμερίσματα, που ουσιαστικά χάθηκε ένα μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων των Ελλήνων.


Η κατάσταση είναι τέτοια στην κτηματαγορά που υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες πωλητήρια σε τιμές ακόμη και κάτω από 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα πρόκειται για διαμερίσματα 30-40 ετών που μπορούν να κατοικηθούν άμεσα.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες τους τα βγάζουν στο σφυρί προκειμένου να απαλλαγούν από τα φορολογικά βάρη αλλά και τα έξοδα συντήρησης. Η αδυναμία εύρεσης ενοικιαστών, οι οποίοι θα πληρώνουν στην ώρα τους και δεν θα δημιουργήσουν μεγάλα «φέσια» έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα απούλητων κατοικιών που υπολογίζεται συνολικά από 200 έως 270 χιλιάδες.

Ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι κυρίως για τις παλιές κατασκευές που δε μισθώνονται, η απαξίωση είναι τόσο μεγάλη που ουσιαστικά δεν υπάρχει αγορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα. Ούτε 5.000 ευρώ δεν διαθέτει κάποιος για να αποκτήσει ένα σπίτι που πιθανότατα αγοράστηκε με κόπους μιας ζωής.

Παράλληλα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν φύγει χιλιάδες ξένοι, κυρίως μετανάστες αλβανικής καταγωγής, που είχαν εγκατασταθεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Τα διαμερίσματα στα οποία έμεναν έχουν σήμερα μηδενική αξία αφού δεν υπάρχει ζήτηση.Χαρακτηριστικά παραδείγματα:


Στην Κυψέλη, διαμέρισμα 55 τ.μ. στον πρώτο όροφο, κατασκευής του 1958, σε άριστη κατάσταση πωλείται 11.000 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ/τ.μ. Υπάρχουν, ωστόσο, και πολύ... χειρότερα. Στα Κάτω Πατήσια, διαμέρισμα 68 τ.μ. υπόγειο με δύο υπνοδωμάτια, παράθυρο στον δρόμο, κατασκευής του 1976 αλλά σε άριστη κατάσταση πωλείται... 7.000 ευρώ, δηλαδή 103 ευρώ/τ.μ. Οι ευκαιρίες δεν εξαντλούνται μόνο στο κέντρο. Στο Παλαιό Φάληρο, στο Τροκαντερό, ημιυπόγειο διαμέρισμα 56 τ.μ., κατασκευής '75, πωλείται αντί 8.000. Και στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως, σε μικρότερη έκταση, μπορεί κάποιος να βρει μεγάλες ευκαιρίες.

Στη Θεσσαλονίκη, ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ. πωλείται 10.000, στην Κέρκυρα μονοκατοικία 55 τ.μ., κατασκευής 1920, πωλείται 10.000 ενώ στην Κυψέλη Χανίων, διαμέρισμα 55 τ.μ., ημιυπόγειο κατασκευής του 1965 πωλείται μόλις... 5.000 ευρώ ή 91 ευρώ το τ.μ.!

Ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι κυρίως για τις παλιές κατασκευές που δεν μισθώνονται, η απαξίωση είναι τόσο μεγάλη που ουσιαστικά δεν υπάρχει αγορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα.Πηγή: Ημερησία

Σχόλια