Οι Έλληνες κυνηγοί ανεμοστρόβιλων που σκοτώθηκαν στην ΟκλαχόμαΟ 55χρονος Τιμ Σαμαράς και ο γιος του Πολ έχασαν τη ζωή τους από το νέο φονικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου από την Οκλαχόμα. Ήταν και οι δυο κυνηγοί ανεμοστρόβιλων.
Ο Τιμ Σαμαράς ήταν από τους κορυφαίους κυνηγούς καταιγίδων και είχε ιδρύσει την εταιρεία ερευνών για ανεμοστρόβιλους Twistex. Σκοτώθηκε στο προάστιο Ελ Ρίνο της Οκλαχόμα Σίτι μαζί με τον 24χρονο γιο του Πολ και τον μετεωρολόγο και φίλο του Καρλ Γιανγκ, 45 ετών, ανακοίνωσε ο αδελφός του, Τζιμ Σαμαράς.

Πέντε ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την Παρασκευή την Οκλαχόμα, σκοτώνοντας συνολικά δέκα ανθρώπους, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκτεταμένη καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα 24 θύματα στην πόλη Μουρ. Σφοδρές καταιγίδες σημειώθηκαν και στο γειτονικό Μιζούρι, σύμφωνα με το newsit.gr.Όπως γίνεται συνήθως, οι κυνηγοί ανεμοστρόβιλων παρακολουθούσαν την καταιγίδα για να διαπιστώσουν το μέγεθός της, να συλλέξουν δεδομένα και να τραβήξουν βίντεο για τα τηλεοπτικά κανάλια και τους διαδικτυακούς τόπους.

Ο Τιμ Σαμαράς θεωρούνταν ένας προσεκτικός επαγγελματίας που το πάθος του ήταν η έρευνα και όχι να κερδίσει χρήματα, δήλωσε ένας φίλος του, επίσης κυνηγός καταιγίδων, ο Τόνι Λόμπας.

"Ο Τιμ Σαμαράς ήταν ο καλύτερος στον τομέα και το τελευταίο άτομο στο οποίο θα πίστευες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο", είπε ο Λόμπας, ο οποίος είναι φωτορεπόρτερ και "κυνηγούσε" ανεμοστρόβιλους με τον Σαμαρά από το 2007. "Τώρα, όλοι θα προσγειωθούν. Πολλά από τα κυνήγια γίνονταν πολύ-πολύ απρόσεχτα και ο Τιμ δεν ήταν αμελής. Ήταν εύστροφος και ικανός όσο κανείς", πρόσθεσε.

Σε συνεντεύξεις που είχε δώσει στο παρελθόν ο Σαμαράς είχε δηλώσει ότι τον συνάρπαζαν οι ανεμοστρόβιλοι από την εποχή που παρακολούθησε την ταινία "Ο μάγος του Οζ", στην οποία η πρωταγωνίστρια μεταφέρεται σε έναν άλλο κόσμο από έναν ανεμοστρόβιλο. "Αυτός ο ανεμοστρόβιλος ήταν το καλύτερο μέρος της ταινίας", είχε πει χαρακτηριστικά.

Δεξιά ο Τιμ Σαμαράς, αριστερά ο γιος του Πολ και δίπλα του ο Πολ Γιάνγκ

Ο Σαμαράς είχε ιδρύσει την Twistex, με έδρα το Κολοράντο, για να συλλέγει δεδομένα, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ταχύτητα των ανέμων, με στόχο να βρει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τη δημιουργία ανεμοστρόβιλων. Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τις χορηγίες της National Geographic Society. 


Ο Γιανγκ ήταν μετεωρολόγος, εργαζόταν για την Twistex και κυνηγούσε ανεμοστρόβιλους με τον Σαμαρά από το 2003. Και οι δύο είχαν εμφανιστεί στη σειρά ντοκιμαντέρ "Κυνηγοί ανεμοστρόβιλων" του Discovery Channel.
Ο Πολ Σαμαράς ήταν το ένα από τα τρία παιδιά του Τιμ. Με τη σύζυγό του Κάθι είχε αποκτήσει και δύο κόρες, την Έιμι, 30 ετών και την Τζένιφερ, 28.
Σχόλια