Αχαΐα:"Κομπίνα" ενός εκ ευρώ σε πρόγραμμα εξαγωγής κρασιών ερευνά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης



Υπόθεση υπεξαίρεσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέσω προγράμματος προώθησης οίνων στο εξωτερικό, ερευνά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ), σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα imerisia.gr.


Πρόκειται για εταιρεία  με έδρα το Αίγιο, με ιδιαίτερη εξαγωγική δραστηριότητα στη γερμανική αγορά και η οποία έχει εισπράξει παράνομα από συγχρηματοδοτούμενα από τον Εθνικό Προϋπολογισμό και τα κοινοτικά προγράμματα πάνω από 900.000 ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου, προβλέπεται να έχει εισπράξει 1.140.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η εταιρεία παρουσίασε πλαστά παραστατικά, φωτογραφίες δράσεων με «επιλέξιμα προϊόντα» σε σούπερ μάρκετ στη Ρωσία και πλαστές διαφημιστικές καταχωρίσεις στο διαδίκτυο, χωρίς όμως να έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι δράσεις!

 Η όλη «καμπάνια», δηλαδή, δεν έγινε στην πραγματικότητα, αυτό όμως δεν εμπόδισε την εταιρεία με βάση αυτές τις «αποδείξεις» -δηλαδή με τιμολόγια που αφορούσαν σε πλαστά παραστατικά ανύπαρκτων δράσεων- να εισπράξει παράνομα κατά τις τρεις πρώτες φάσεις του προγράμματος συνολικά 220.000 ευρώ. 

Η ελληνική εταιρεία βρήκε για τον σκοπό αυτό τον κατάλληλο συνεργάτη τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία. Η καταγγελία αναφέρει ότι μια εταιρεία, που εξοφλούσε τα τιμολόγια των εγχώριων συνεργατών της για πραγματικές και πλασματικές δράσεις, με τα ποσά να κατατίθενται από κυπριακή offshore εταιρεία του Ρώσου συνεργάτη της, στο όνομα του διευθύνοντος σύμβουλου της ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας, με παρακράτηση μάλιστα προμήθειας 10%! 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται τώρα να ελέγξει τα αντίγραφα τιμολογίων της ρωσικής εταιρείας ώστε να φανεί το μέγεθος της «μαύρης τρύπας», αλλά και να αποκαλυφθεί ο μηχανισμός υπεξαίρεσης. Ας σημειωθεί πως στην περίπτωση υποβολής ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων ο δικαιούχος οφείλει να επιστρέψει το σύνολο της ενίσχυσης που του έχει χορηγηθεί, εφόσον το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, ενώ στερείται του δικαιώματος υποβολής νέου προγράμματος για τα επόμενα τρία έτη.Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει γίνει δέκτης των καταγγελιών και κύκλοι του διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει ενδελεχής έλεγχος και πως κάθε παρέκκλιση από το αυστηρό πλαίσιο των συμβάσεων θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.



imerisia.gr

Σχόλια