Οι έλληνες «Ντάλτον» απο την Αμαλιάδα


Τέσσερα αδέλφια από την περιοχή της Αμαλιάδας, που εμπλέκονται την τελευταία εικοσαετία σε μία πρωτοφανή παράνομη δραστηριότητα, είναι οι επικίνδυνοι «αδελφοί Ντάλτον» του ελληνικού εγκλήματος. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τους συνδέουν (εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως σε δύο από αυτούς) με τουλάχιστον δύο δολοφονίες, τρεις βομβιστικές επιθέσεις, περίπου 40 ληστείες, τρεις επιθέσεις κατά αστυνομικών και σωρεία άλλων εγκληματικών ενεργειών, σύμφωνα με το vima.gr.


Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., ένα από τα αδέλφια, ο 43χρονος Χρήστος που συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες στον Αγιο Ανδρέα, συμμετείχε σε συμμορία η οποία το 2011 έχει διαπράξει περίπου το 30% των ληστειών τραπεζών και χρηματαποστολών που είχαν καταγραφεί εκείνη τη χρονιά σε όλη την επικράτεια.

Θεωρούνται από τις Αρχές ως πιο επικίνδυνη «οικογενειακή» ομάδα που έδρασε ποτέ στη χώρα μας, είτε από κοινού είτε ξεχωριστά. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αστυνομικοί, «απ' όλη την οικογένεια, μόνο ο ένας από τους πέντε αδελφούς δεν έχει εμπλακεί σε ποινική δραστηριότητα».

Αρχικά, δύο από τα αδέλφια, ο Κώστας (39 ετών σήμερα) και ο Χρήστος, είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών. Η σταδιοδρομία του Κώστα άρχισε το 1997 με διαρρήξεις σε σπίτια και ακολούθησε ληστεία σε γνωστό κοσμηματοπωλείο. Ιδια πορεία είχε ξεκινήσει και ο αδελφός του Χρήστος. Καθοριστική για την πορεία τους στάθηκε η οικογενειακή σχέση που είχαν - από την περιοχή της Ηλείας - με την οικογένεια των αδελφών Νικ και Θεόδωρου Γρηγοράκου που ενεπλάκησαν στον αιματηρό πόλεμο της «μαφίας της Ηλιούπολης». Ετσι τα αδέλφια συμμάχησαν με την «ομάδα Γρηγοράκου» σε έναν ανελέητο πόλεμο των συμμοριών των νοτίων προαστίων. Παράλληλα, τα δύο αδέλφια από την Αμαλιάδα είχαν επαφή και με τον ελληνοαμερικανό εκτελεστή Πίτερ Σέντομ, που απέδρασε από τις Φυλακές Κορυδαλλού και βρέθηκε νεκρός λίγους μήνες αργότερα στη Νότια Αμερική.

Τον Αύγουστο του 1996 δολοφονήθηκε από λάθος ο επιχειρηματίας Θεοφάνης Σιδηρόπουλος, στην Ηλιούπολη, ο οποίος είχε την ατυχία να διαμένει σε διπλανό σπίτι από τον πραγματικό στόχο της «βεντέτας». Ως ύποπτα για την ενέργεια θεωρήθηκαν τα αδέλφια Γρηγοράκου, αλλά και ο Χρήστος Λ. Τον Δεκέμβριο του 1999 τραυματίζεται σοβαρά σε δολοφονική ενέδρα στον Αλιμο ο αδελφός του Κώστας, στον οποίο η αντίπαλη συμμορία απέδιδε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε τοποθετήσει βόμβα μεγάλης ισχύος στην κατοικία ενός εκ των εμπλεκομένων στον «πόλεμο της Ηλιούπολης», στην οδό Λαγκαδίων στον Αγιο Δημήτριο. Μάλιστα, τότε είχαν υπάρξει μαρτυρίες που ανέφεραν ότι ο Κώστας Λ. (25 ετών τότε) μετέφερε ο ίδιος τα εκρηκτικά, εκείνος ωστόσο στην απολογία του υποστήριξε ότι «κουβαλούσε τον δυναμίτη στον... Αγιο Δημήτριο για να βρει χρυσό».

Τα τελευταία χρόνια ο Χρήστος Λ. εμφανίζεται - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - ως ένας από τους κύριους οργανωτές 15μελούς συμμορίας κακοποιών, πολλοί από τους οποίους ήταν από χωριά της Ηλείας. Ως μέλος αυτής της συμμορίας, με μικρότερο όμως ρόλο, κατηγορήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και ένας άλλος αδελφός του, ο Αντώνης, ο οποίος ως τότε δεν είχε κατηγορηθεί για σοβαρά αδικήματα. Τα μέλη αυτής της συμμορίας προχώρησαν την τελευταία τετραετία σε 23 ληστείες τραπεζών και χρηματαποστολών - όπου και είχαν κυρίως... ειδικευτεί -, χρησιμοποιώντας Καλάσνικοφ και βαριοπούλες. Η λεία τους υπερέβαινε τα 2 εκατ. ευρώ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εντυπωσιαστεί από τον τρόπο δράσης της συμμορίας, καθώς έμοιαζε με τη «17 Νοέμβρη». Τα μέλη νοίκιαζαν γιάφκες σε διάφορες πόλεις, όπως στην Αθήνα, στην Πάτρα και στην Καλαμάτα, και προχωρούσαν σε «μαζικές» ληστείες. Οι ίδιοι αστυνομικοί υπενθυμίζουν την εντυπωσιακή επίθεση από τουλάχιστον έξι άτομα εναντίον χρηματαποστολής στην Κυλλήνη, τον Αύγουστο του 2012. Οι δράστες επιτέθηκαν στο όχημα με λοστούς, αφού είχαν κλατάρει τα ελαστικά σπάζοντας τις βαλβίδες. Στη συνέχεια, και μπροστά στους έκπληκτους περίοικους, ανέβηκαν με μεταλλική σκάλα πάνω στην οροφή του Βαν και άρχισαν να πυροβολούν για να τρομάξουν τους δύο υπαλλήλους σεκιούριτι που επέβαιναν σε αυτό. Εφυγαν αποκλείοντας τον δρόμο σε κομβικό σημείο προκαλώντας πανικό, βάζοντας φωτιά σε ένα Daihatsu Terios στο οποίο είχαν φορτωμένη συσκευή οξυγόνου.

Ομως και ο 36χρονος τέταρτος αδελφός τους, ο Ανδρέας, είχε συλληφθεί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών στις αρχές του 2012 στο Κορωπί. Στην κατοχή του βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων - ανάμεσά τους Καλάσνικοφ και ΜΡ5 - και πυρομαχικών. Οι αστυνομικοί διερεύνησαν το ενδεχόμενο τα όπλα να προορίζονταν για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων κάποιου από τα αδέλφια του. Πάντως τα αδέλφια είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες όσες φορές είχαν συλληφθεί.



Σχόλια