Προς κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ



 

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί η στάση της ΔΗΜΑΡ στη διαπραγμάτευση για την υπόθεση της ΕΡΤ που έληξε άδοξα, τουλάχιστον σε τρικομματικό επίπεδο.


Η στάση του κ. Φώτη Κουβέλη που απλώς δήλωσε ότι διαφώνησε χωρίς όμως να διευκρινίσει τελικά αν το κόμμα του θα άρει πλήρως την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, αν απλώς θα αποσύρει τους υπουργούς του ή αν θα δώσει ψήφο ανοχής δεν ξεκαθαρίζει πλήρως το πολιτικό τοπίο.

Ομως η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία ουσιαστικά προανήγγειλε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση αφού φυσικά προκύψει νέα συνολική πολιτική συμφωνία, ξεκαθαρίζει το τοπίο τουλάχιστον ως προς το γεγονός ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές.

Η δε έκκλησή του στην ΔΗΜΑΡ να παραμείνει στην κυβέρνηση, ίσως δείχνει και το ότι η αίσθηση που του έχει δημιουργηθεί είναι το ότι ο κ. Κουβέλης κλίνει τουλάχιστον στο να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

Αν αυτό συμβεί, κάτι το οποίο θα γίνει γνωστό γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής, τότε λογικά ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του καθώς τουλάχιστον δύο θέσεις υπουργών και μάλιστα στα κρίσιμα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, θα είναι κενές.


Ο πρωθυπουργός ενδέχεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

 


Η νέα συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου

Οπως έγινε σαφές από τις δηλώσεις του  Ευάγγελου Βενιζέλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμος να στηρίξει πλήρως την κυβέρνηση αρκεί να αλλάξει ο τρόπος της λειτουργίας της, η πρακτική στη λήψη των αποφάσεων και η συνολική της εικόνα.

Στη νυκτερινή τηλεφωνική επικοινωνία των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού κλείστηκε ραντεβού για την Παρασκευή, μετά την επίσημη ανακοίνωση του κ. Κουβέλη για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, για να συζητηθούν η νέα προγραμματική συμφωνία και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ορισμένοι μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ έλεγαν το βράδυ ότι ενδεχομένως τώρα υπάρξει μια καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα καθώς θα υπάρχουν δύο κόμματα που θα μπορούν να συνεννοούνται έντιμα και να συντονίζονται καλύτερα.

Φυσικά υπήρχαν και στελέχη όπως οι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης και Γιάννης Κουτσούκος που τόνισαν ότι κατά τη δική τους άποψη το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά θα συνταχθούν με την πλειοψηφία.

 


 iefimerida.gr

Σχόλια