Κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000€



Τα ξημερώματα της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να συμφωνήσουν στους νέους κανόνες για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών, δηλαδή το bail in. Θα ακολουθήσουν το μοντέλο της Κύπρου, με... κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000€.


Την είδηση για τη συμβιβαστική συμφωνία μετά από σχεδόν επτάωρη διαπραγμάτευση επιβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter η υπουργός Οικονομικών της Δανίας Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Για να αποφευχθεί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι όταν μια τράπεζα χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί ή να εκκαθαριστεί, οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα ενταχθούν στην «ιεραρχία» αυτών που θα καλούνται να υφίστανται ζημίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Πριν τη συμφωνία οι υπουργοί ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ήταν η Γαλλία και η Βρετανία, που επιθυμούσαν να απολαμβάνουν μια κάποια ευελιξία σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, υπερασπίζονταν τις αυστηρότερες διατάξεις, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα που μπορεί να φοβίσει τους επενδυτές και τους καταθέτες. Ήθελαν επίσης να μην χρειαστεί να μη δοθεί δημόσιο χρήμα για τις περιπτώσεις κρίσεων..

«Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία», δήλωσε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία κράτησε περισσότερο από έξι ώρες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, κρίνοντας ότι η συμφωνία είναι «πολύ σημαντική για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».




Με πληροφορίες απο newsit

Σχόλια