Επιτήδειοι μολύνουν με ιούς υπολογιστές και ζητούν 100 ευρώ για να τους ξεμπλοκάρουν


Μεγάλη προσοχή συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για επικίνδυνο ιό στους υπολογιστές που παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας και προειδοποιεί για μπλοκάρισμα των υπολογιστών αν δεν πληρωθεί το αντίτιμο των 100 ευρώ.
 

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους χρήστες τους διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο ιός «Ransomware» ή κοινώς “ιός των 100 ευρώ” για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σε έξαρση αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.


Τι να προσέξετε

Το παραπάνω λογισμικό (ιός) έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας - παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να γίνεται ακόμη πιο πειστικό, στο μήνυμα εμφανίζεται ακόμη και η φωτογραφία του χρήστη του υπολογιστή.
Η αστυνομία προειδοποιεί οι χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να ΜΗΝ προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων - πληρωμές. 

Αντίθετα, αν πέσετε θύμα αυτής της μεγάλης απάτης πρέπει να τερματίσετε τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητήσετε τη βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του ιού.

Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησης τους.


Σχόλια