Χρυσός Φοίνικας στο "La vie d' Adele"Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε στην ταινία "La vie d' Adele" του Γάλλου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς.


Η ταινία "Η ζωή της Aντέλ", με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος, είχε ήδη κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας του επίσημου τμήματος του φεστιβάλ, το οποίο απονέμει η κριτική επιτροπή της Διεθνούς ομοσπονδίας Κριτικών (FIPRESCI).

H Ζωή της Αντέλ περιγράφει το λεσβιακό έρωτα ανάμεσα σε δύο νεαρές γυναίκες. Η ταινία έχει συζητηθεί για τις ερωτικές σκηνές και τις εντυπωσιακές ερμηνείες τόσο της Εξαρχόπουλος, όσο και της συμπρωταγωνίστριάς της Λία Σεϊντού.

Το βραβείο σκηνοθεσίας είχε απονεμηθεί λίγο νωρίτερα στον μεξικανό Αμάτ Εσκαλάντε για την ταινία Heli.

Το μεγάλο βραβείο κέρδισε η ταινία Inside Llewyn Davis των αδελφών Κοέν.


Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον βετεράνο του Χόλιγουντ Μπρους Ντερν για το ρόλο του στην ταινία Nebraska του Αλεξάντερ Πέιν.


Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Γαλλίδα Μπενερίς Μπεζό, 36 ετών, για την ταινία "Το παρελθόν" του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί, γνωστή και από την βωβή ταινία The Artist, για το ρόλο της στο The Past.


Το βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στον Κινέζο Ζία Ζάνγκ- Kε για την ταινία A touch of sin, ενώ το βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα για την ταινία Tel pere, tel fils.


Το βραβείο Χρυσή Κάμερα πηγαίνει στον Άντονι Τσεν από τη Σιγκαπούρη για την ταινία Ilo Ilo.
Ο Χρυσός Φοίνικας για ταινία μικρού μήκους, τέλος, απονεμήθηκε στον Μπιουνγκ-γκον Μουν από τη Νότια Κορέα για το Safe.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στις Κάννες ήταν φέτος ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, πλαισιωμένος μεταξύ άλλων από τη Νικόλ Κίντμαν και τον Άνγκ Λι, σκηνοθέτη της Ζωής του Πι.Σχόλια