Guardian: "Εμπορικό πεδίο μάχης η Ελλάδα"


«Η Ελλάδα γίνεται πεδίο μάχης για τους ξένους επενδυτές» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αναφέρεται στο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων.


Το εν λόγω ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρόμους. Οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να διεισδύσουν στην αγορά ενέργειας και οι επενδυτές από το Κατάρ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις διμερείς συμφωνίες που υπογράφτηκαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά και στην επίσκεψη του Αλεξέι Μίλλερ της Gazprom στην Αθήνα για την αγορά της ΔΕΠΑ.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με τις οποίες «πρέπει να διαδοθεί το μήνυμα ότι πρόκειται για μία διαφορετική Ελλάδα», καθώς και στη δήλωση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, που έκανε λόγο για «ελληνικό success story».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, ΗΠΑ και ΕΕ εγείρουν ενστάσεις για τη ρωσική επιρροή στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και στον αντίποδα προβάλλει η πώληση της ΔΕΣΦΑ στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί να εξισορροπήσει τα πράγματα, καθώς υποστηρίζεται από αμερικανικά συμφέροντα.


enikos.gr

Σχόλια