Ιταλία: Ο εισαγγελέας προτείνει φυλακή για τους D & G


Ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών στους διάσημους σχεδιαστές μόδας Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα για φοροδιαφυγή, ζητά η εισαγγελία του Μιλάνου.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, εκτιμάται ότι το δημόσιο έχει ζημιωθεί κατά ένα δισ. ευρώ, λόγω της φοροδιαφυγής για την οποία κατηγορούνται.

Οι Ντόλτσε και Γκαμπάνα (στους οποίους ανήκει η φίρμα D&G) κατηγορούνται ότι δεν δήλωσαν φορολογητέα ύλη ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούσε στις εισπράξεις εταιρειών-βιτρινών του ομίλου Gado, με έδρα το Λουξεμβούργο, την περίοδο 2004-2005.

Οι δύο σχεδιαστές —στους πελάτες των οποίων συγκαταλέγονται η τραγουδίστρια της ποπ Μαντόνα, η ομότεχνός της Μπιγιονσέ και το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ κι αντλούν έμπνευση από το στιλ της ντόλτσε βίτα και την δεκαετία του 1950— απορρίπτουν το κατηγορητήριο.

Ο εισαγγελέας Γκαετάνο Ρούτα στην αγόρευσή του σήμερα τόνισε ότι οι Ντόλτσε και Γκαμπάνα "ήταν αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από  τη φορολογική απάτη", όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η Gado ήταν μια "εικονική εταιρεία", καθώς "ελεγχόταν κατά το 80% από την D&G srl, που ανήκει εξ ημισείας στους Ντόλτσε και Γκαμπάνα", τόνισε ο Ρούτα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία είχε κινήσει διώξεις εναντίον πλουσίων φοροφυγάδων που πήραν μεγάλη δημοσιότητα, ενώ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πραγματοποιούνται τέτοιες εκστρατείες, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Στην πλειονότητα τους τέτοιες υποθέσεις στο παρελθόν έκλειναν με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και έμπαιναν στο αρχείο.

Η υπόθεση των D&G είναι μία από τις ελάχιστες υποθέσεις φοροδιαφυγής σε τόσο υψηλό επίπεδο που κατέληξε στα ποινικά δικαστήρια της Ιταλίας.

Το 2000, ο εκλιπών τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι είχε καταβάλει πάνω από 12 εκατομμύρια για να διακανονιστούν ανεξόφλητες φορολογικές οφειλές του προηγουμένων ετών, ενώ ο Βαλεντίνο Ρόσι, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του MotoGP, είχε συμφωνήσει το 2008 να καταβάλει 51 εκατ. ευρώ στην ιταλική εφορία για να διακανονιστούν παλαιότερες οφειλές του.


skai.gr

Σχόλια