Η Ρεπούση αμφισβητεί και τη γενοκτονία των Μικρασιατών





Τις θέσεις της περί «συνωστισμού των Ελλήνων» στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922, που η ίδια απέσυρε από το σχολικό εγχειρίδιο το οποίο είχε συγγράψει θύμισε σε πολλούς το αίτημα της Μαρίας Ρεπούση να μην συμπεριληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων και των Ελλήνων Μικρασιατών. Και οι δύο γενοκτονίες έχουν αναγνωριστεί ομόφωνα από τη Βουλή από το 1998.

Η συγκεκριμένη θέση της κ. Ρεπούση αποκαλύφθηκε όταν δημοσιοποιήθηκε επιστολή της που φερόταν να απευθύνεται σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τη στήριξή τους προκειμένου να μην περάσει αυτή η διάταξη. Σημειώνεται ότι επιστολή εστάλη όντως αν και όχι στα μέλη του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στον Φώτη Κουβέλη, «στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ιστορικών» όπως έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Και μπορεί η ίδια να διέψευσε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter ότι αποδέκτες της επιστολής ήταν μέλη επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε όμως το ίδιο για τη θέση της αυτή. Σε ανάρτηση της στο facebook η κυρία Ρεπούση έγραψε το βράδυ της Δευτέρας ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την «την ποινικοποίηση της μνήμης», οι οποίες, όμως, όπως σημείωσε «δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου».


Αναλυτικά η ανάρτηση της κας Ρεπούση έχει ως εξής:
«Στηρίζω όπως έχω δηλώσει δημόσια την πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο αντιρατσιστικό νόμο και δεν έχω επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. Οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εμένα και άλλους ιστορικούς αφορούν την ποινικοποίηση της μνήμης και δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Περιττό είναι ίσως να πω ότι δεν έχω απευθύνει καμία σχετική επιστολή στην Επιτροπή Δικαιωμάτων ή σε άλλη επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».


Η Δημοκρατική Αριστερά από την πλευρά της έσπευσε να πάρει τις απαραίτητες αποστάσεις, με συνεργάτες του κ. Κουβέλη να κάνουν λόγο στο protothema.gr για «προσωπικές απόψεις».







protothema.gr

Σχόλια