Για κακούργημα παραπέμπεται ο Παπακωνσταντίνου


Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της λίστας λαγκάρντ και τους χειρισμούς του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου η προανακριτική επιτροπή προτείνει την διεύρυνση του κατηγορητηρίου «για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για το αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος». Την πρόταση υπογράφουν περισσότεροι από 54 βουλευτές από τους οποίους οι 52 ανήκουν στη ΝΔ και οι άλλοι δύο είναι Π. Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ. 


Η πρόταση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Απαιτείται να δοθεί εκ νέου άδεια από τη Βουλή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για το αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 &3 του Συντάγματος και 154, 155, 156 και 157 του Κανονισμού της Βουλής, μετά από πρόταση τουλάχιστον 30 Βουλευτών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν θα απαιτηθεί η διαδικασία συγκρότησης νέας επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για το παραπάνω αδίκημα ή εάν υπάρχει δυνατότητα την προκαταρκτική εξέταση να διενεργήσει η ήδη λειτουργούσα Επιτροπή, η οποία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση για τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος (άρθ. 242&2-3 και 259 Π.Κ.). Φρονούμε ότι το αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην Υπηρεσία που αφορά η παρούσα πρόταση είναι απόλυτα συναφές, κατά την έννοια του άρθρου 129 Κ.Π.Δ, με τα εν λόγω αδικήματα. Κατ’ ακολουθίαν, η συσταθείσα και λειτουργούσα Επιτροπή γι’ αυτά έχει αρμοδιότητα και για το αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κατ΄ εφαρμογήν της διάταξης του άρθ. 128 Κ.Π.Δ.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ-ΖΗΤΟΥΜΕ

Η αποφασιθείσα με την από 17/1/2013 απόφαση της Βουλής και συγκροτηθείσα με την υπ’ αριθ. 990/22/1/2013 απόφαση του Προέδρου της Βουλής Επιτροπή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην Υπουργού Οικονομικών, για τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος (άρθ. 142 &2-3 και 259 Π.Κ.), να επεκτείνει τη διεξαγόμενη ήδη προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες του εν λόγω Υπουργού και για το αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην Υπηρεσία (άρθ. 256 περ. γ΄ υποπερ. α΄και β΄Π.Κ)
».




Με πληροφορίες απο euro2day.gr

Σχόλια