ΙΚΑ: Απλήρωτοι έμειναν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι


Πρωτοφανές αλαλούμ επικράτησε την Πέμπτη με τις πληρωμές των συντάξεων του ΙΚΑ, καθώς δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που πήγαν να πάρουν τη σύνταξή τους έφυγαν με άδεια χέρια και άλλοι έλαβαν λιγότερα από αυτά που πήραν τον προηγούμενο μήνα.


Ο λόγος; Το ΙΚΑ ανακάλυψε, μόλις άνοιξαν οι τράπεζες, ότι του έλειπαν 21 με 22 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους του, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν το ΙΚΑ να πληρώσει... μέχρι εκεί που έφταναν τα λεφτά.

Άλλοι δηλαδή πληρώθηκαν λιγότερα, άλλοι καθόλου και κάποιοι είδαν καινούργιες μειώσεις της τάξης των 20 ευρώ χωρίς να ανήκουν στους διπλοσυνταξιούχους που θα έχουν νέες περικοπές από αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας απέδωσαν αυτές τις διακυμάνσεις στο γεγονός ότι πολλοί συνταξιούχοι, μετά τον επανέλεγχο των εισοδημάτων τους, δικαιούνται μικρότερο ΕΚΑΣ (π.χ. αντί για 230 ευρώ, παίρνουν 170 ευρώ ή 50 ευρώ).

Την ίδια στιγμή, όμως, που οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας χαρακτήριζαν «μικρό το κακό» και έλεγαν ότι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε άλλα -επίσης αρμόδια- οικονομικά στελέχη του ΙΚΑ είχαν σημάνει συναγερμό από το πρωί για τα 22 εκατ. ευρώ που έλειπαν από τις πληρωμές του ΕΚΑΣ.

Το πρόβλημα προέκυψε επειδή το ΙΚΑ υπολόγισε στις αρχές Μαΐου ότι θα χρειαστεί 40 εκατ. για το ΕΚΑΣ, αλλά επειδή αποφασίστηκε να γίνει αυτό το μήνα η πληρωμή των αναδρομικών, βρέθηκε στις 30 Μαΐου να χρειάζεται άλλα 21 εκατ. ευρώ που δεν τα είχε εξασφαλίσει.



protothema.gr

Σχόλια