Απεργία στις πανελλαδικές αποφάσισε η ΟΛΜΕ















Στην προκήρυξη απεργίας την 1η ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και σε πρόταση για πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 Μαΐου προχώρησε η ΟΛΜΕ. Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παπαχρήστος, σημείωσε:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ κηρύσσει 24ωρη απεργία την 1η ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων και προτείνει στις γενικές συνελεύσεις πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 του Μαϊου, διαμαρτυρόμενοι για τη μετακίνηση 4.000 και την απόλυση 10.000 συναδέλφων μας».
Ο κ. Παπαχρήστος συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι έως και την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Παιδείας έχει την ευχέρεια να αποσύρει το προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις. Την απόφαση για την απεργία την πυροδότησε ουσιαστικά το υπ. Παιδείας. Τόσο γιατί κατάθεσε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο όσο και για την αδιαλλαξία του».

Την απόφαση στηρίζουν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις εκτός του ΠΑΜΕ.

Αναφερόμενος επίσης στο ενδεχόμενο επιστράτευσης, ο κ. Παπαχρήστος σημείωσε: «Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ πολιτικής επιστράτευσης».

Η απόφαση υπέρ της απεργίας πέρασε με πλειοψηφία 9 - 2 και απομένει να τεθεί προς ψήφιση στις τοπικές ΕΛΜΕ, οι οποίες θα πρέπει να την επικυρώσουν με συμμετοχή τουλάχιστον του 30% των μελών τους

Ακολούθως, η απόφαση θα τεθεί στην ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών.


ΠΑΣΟΚ: Να ανακαλέσει την απόφασή της η ΟΛΜΕ
Την απόλυτη αντίθεσή του στην απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία κατά την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων, εκφράζει ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και την καλεί να ανακαλέσει.

«Η αδιανόητη απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στην απόφαση αυτή και καλεί την ΟΛΜΕ να την ανακαλέσει. Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές από την συντεταγμένη πολιτεία.
Σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.


ΔΗΜΑΡ: Πλήττει κατάφορα τους μαθητές
«Η πρόταση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία επιλογή που πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.



Υπ. Παιδείας: Επικίνδυνοι τακτικισμοί
Προτού γνωστοποιηθεί η απόφαση της ΟΛΜΕ, το υπουργείο Παιδείας, σε άτυπη ενημέρωσή του ανέφερε:"Oι τακτικισμοί του 11μελούς ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ή 3ωρες στάσεις εργασίας και η λήψη της απόφασης από τις Τοπικές Ενώσεις των Καθηγητών για 5μερες επαναλαμβανόμενες, με κάλπες ή χωρίς κάλπες, με το όριο της συμμετοχής στις κάλπες το 30% ή χωρίς όριο συμμετοχής, το μόνο που συνεισφέρουν είναι να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον απειλών προς την κοινωνία και αγωνίας προς τους δοκιμαζόμενους μαθητές. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ακόμα και εάν μία ΕΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτό σημαίνει ακύρωση των Πανελληνίων σε όλη τη χώρα.Γι αυτό, μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών".






Με πληροφορίες απο ethnos.gr

Σχόλια