Πάνω από 73 εκατομμύρια οι άνεργοι νέοι παγκοσμίωςΑύξηση της ανεργίας των νέων σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) εκτιμώντας ότι οι άνεργοι νέοι 15-24 ετών, ξεπερνούν ήδη τα 73 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το 2013 σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται ότι υπήρχαν 73,4 εκατ. άνεργοι νέοι, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση 3,5 εκατ. σε σχέση με την περίοδο 2007-2013, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία τιτλοφορείται «Παγκόσμιες τάσεις στην απασχόληση των νέων».

«Το 2018, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να ανέρχεται στο 12,8% (από 12,6% το 2013), με αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων», προβλέπουν οι ειδικοί του ILO.

Οι οικονομολόγοι του OIT εκτιμούν ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να καταγραφεί ορισμένη «βελτίωση», που όμως θα εκμηδενιστεί από την επιδείνωση της κατάστασης σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Ασία.

«Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι η δυσπιστία των σημερινών νέων γενεών έναντι των πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών συστημάτων», εκτιμά ο ILO.

«Ένα μέρος της δυσπιστίας αυτής εκφράζεται μέσω των πολιτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, όπως τα κινήματα κατά της λιτότητας στην Ελλάδα ή στην Ισπανία», όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, σημειώνει ο διεθνής οργανισμός, με έδρα την Γενεύη.

O ILO ανησυχεί ιδιαίτερα για την σημερινή κατάσταση σε τρεις περιφέρειες: τις ανεπτυγμένες οικονομίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, όπου η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί από το 2008.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στην ΕΕ, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 24,9% από το 2008 ως το 2012, με το ποσοστό των άνεργων νέων να φθάνει το 18,1% το 2012. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, δεν θα πέσει κάτω από το επίπεδο του 16% πριν από το 2018.
Με πληροφορίες απο ethnos.gr

Σχόλια