37.000 Έλληνες προσβάλλονται από καρκίνο κάθε χρόνο


Σε 14.353 ανέρχονται οι νέες καταγεγραμμένες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) οι νέες περιπτώσεις στη χώρα μας φθάνουν περίπου τις 37.000. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους καταγραφείς καρκίνου για το 2012, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός αξιόπιστου εθνικού αρχείου νεοπλασιών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).


Στην καταγραφή συμμετείχαν 55 νοσοκομεία από τα 143 δημόσια, ιδιωτικά και στρατιωτικά, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2011 υπάρχουν σχετικές εγκύκλιοι για τον ορισμό καταγραφέων καρκίνου σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Τα αρχεία νεοπλασιών χαρακτηρίζονται διεθνώς ως το «κλειδί» για τον έλεγχο του καρκίνου και τη χάραξη εθνικής ορθολογικής αντικαρκινικής πολιτικής, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, με βάση αυτά μπορεί να αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος σε ένα πληθυσμό και να αξιολογηθούν τα προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης (προγράμματα προσυμπτωματικών πληθυσμιακών ελέγχων), καθώς και η θεραπευτική αντιμετώπιση και επιβίωση των ογκολογικών ασθενών.

Η ορθή λειτουργία των αρχείων νεοπλασιών κρίθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγειονομικής πολιτικής του κάθε κράτους-μέλους και η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αποστείλει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιόπιστα στοιχεία έως το τέλος του 2013.

Με θέμα «Η ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΕΑΝ): ένα χρόνο μετά», το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας, Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας και Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, διοργάνωσε, στο πλαίσιο του 39ο ετήσιου πανελλήνιου ιατρικού συνεδρίου ημερίδα με στόχο την ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας, των διοικήσεων των νοσοκομείων, των επαγγελματιών υγείας, των επιστημόνων και των ογκολογικών ασθενών για τις ενέργειες που γίνονται στη χώρα μας, για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου εθνικού αρχείου νεοπλασιών.

Όπως αναφέρθηκε από τους ειδικούς, ο καρκίνος συνιστά μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι εξαπλώνεται με ρυθμούς επιδημίας παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Κάθε χρόνο 3,2 εκατ. Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο συνεχώς αυξάνονται και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13,1 εκατ. το 2030.


Σχόλια