Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται - Ποιοι το δικαιούνται


Το αργότερο έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθεί στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το Δώρο του Πάσχα. Φέτος όμως επειδή η Μεγάλη Τετάρτη συμπίπτει με την Πρωτομαγιά πρέπει να καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου. Στο δώρο παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και φόρος μισθωτών υπηρεσιών. 

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο καθώς και οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν θα λάβουν ούτε το μειωμένο επίδομα δώρου που πήραν πέρυσι καθώς και αυτό καταργήθηκε. 

Δώρο Πάσχα δικαιούνται όσοι απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή όχι όσοι απασχολούνται με σύμβαση έργου ή με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και μάλιστα οι μισθωτοί το δικαιούνται είτε είναι αορίστου χρόνου, είτε είναι ορισμένου χρόνου . 

Για τον τρόπο υπολογισμού έχει σημασία αν οι εργαζόμενοι πληρώνονται με μισθό ή με ημερομίσθιο. Υπάρχει μια χρονική περίοδος αναφοράς με βάση την οποία γίνεται ο υπολογισμός η οποία είναι από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2013.

Αν κάποιος εργαζόμενος εργάστηκε ολοκληρο το διάστημα αυτό παίρνει μισό μηνιαίο μισθό και εάν αμοίβεται με ημερομίσθιο, παίρνει 15 ημερομίσθια. Αν όμως έχει δουλέψει συγκεκριμένες μέρες ή μήνες σε αυτό το διάστημα, είτε γιατί δεν είχε προσληφλθεί, είτε γιατί απολύθηκε, είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς, τότε λαμβάνει αναλογία δώρου. 

Ο μη συνεπής εργοδότης υπόκειται στην διαδικασία του αυτόφωρου.




Με πληροφορίες απο newsit.gr

Σχόλια