«Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης»

Δηλώσεις σήμερα απο την Πάτρα














«Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τις σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι πολύ καλά», τόνισε ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Petroleum Geo-Services Σβέρρε Στράντενες σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, με αφορμή την επιστροφή του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους «Nordic Explorer».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που υπάρχουν, «μπορούμε να πούμε πως η έρευνα ήταν καθ' όλα επιτυχημένη».

Ακόμη ο Σβέρρε Στράντενες υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η επόμενη φάση αυτού του προγράμματος θα είναι να αναλυθούν τα στοιχεία, κάτι που θα διαρκέσει μικρό χρονικό διάστημα.

Πιθανότητα, όπως είπε, «στο τελευταίο τετράμηνο του έτους να είναι έτοιμα τα δεδομένα αυτά, για να προωθηθούν στη βιομηχανία που θα αναλάβει».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επισκέφθηκε το ερευνητικό σκάφος και συναντήθηκε με τον Σβέρρε Στράντενες, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως σημαντική για την δυτική Ελλάδα, αφού, όπως είπε, ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά οι έρευνες της πρώτης φάσης για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στον δυτικό άξονα της χώρας.

Όμως, όπως πρόσθεσε, «πρέπει να έχουμε την υπομονή να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών, να τα δούμε με ψύχραιμο μάτι, να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν στην περιοχή μας, πάντα με σοβαρότητα και εθνική ευθύνη».

Επίσης ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «η ύπαρξη και ο εντοπισμός των υδρογονανθράκων, εάν πραγματικά υπάρχουν, θα δώσει μία νέα αλλαγή σελίδας για την οικονομία της χώρας μας».

Το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» απέπλευσε από το λιμάνι της Πάτρας στις 11 Νοεμβρίου του 2012. Αρχικά κατευθύνθηκε προς το βόρειο Ιόνιο, στη συνέχεια κινήθηκε μεταξύ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Κυθήρων. Κατόπιν συνέχισε τις έρευνες στη νότια της Κρήτης και πριν επιστρέψει στο λιμάνι της Πάτρας, ερεύνησε θαλάσσιες περιοχές με μεγάλα βάθη, ανοικτά της Κυπαρισσίας και της Πύλου.


Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Σχόλια