Στην Ελλάδα η ανεργία μεταξύ των νέων ξεπερνά το 50%, λένε οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ


Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ασκήσουν πιο σθεναρές κοινωνικές πολιτικές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της ανεργίας που θα υπονομεύσει την υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και τους θεσμούς της, ανέφεραν οι υπουργοί Εργασίας σε έγγραφό τους με ασυνήθιστα έντονη φρασεολογία.

Η έκκληση αυτή έγινε μετά την απόρριψη των πολιτικών λιτότητας από τους εκλογείς στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Την πολιτική αυτή εφάρμοσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, με την υποστήριξη της ΕΕ.

"Η Κοινωνική Ευρώπη έχει προβλήματα", ανέφερε το 5σέλιδο κείμενο το οποίο διανεμήθηκε στους υπουργούς ενόψει μιας συνόδου στις Βρυξέλλες και αντίγραφό του περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

 "Αυτό είναι (. . .) επικίνδυνο για το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν επιτύχουμε να επιδείξουμε ότι η Ευρώπη φέρνει κατάρτιση, απασχόληση και κοινωνική πρόοδο για τους πολίτες της, θα τεθούν σε κίνδυνο σημαντικές προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού σχεδίου".

Οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και οι απεργίες έχουν σαρώσει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο καθώς η κρίση χρέους, που διαρκεί τρία χρόνια, και η συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρώπη έχουν εξαντλήσει σχεδόν την υπομονή των ψηφοφόρων σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι υπουργοί Εργασίας, οι οποίοι συναντώνται σήμερα , σημειώνουν ότι οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα βγουν από την κρίση μόνο εάν οι κυβερνήσεις βρουν τρόπους να μειωθεί η ανεργία στην ΕΕ.

Η ανεργία ανήλθε στο 11,7% στην ευρωζώνη και στο 10,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο κι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος. Στην Ισπανία και στην Ελλάδα η ανεργία μεταξύ των νέων ξεπερνά το 50%.

"Τα αυξανόμενα κοινωνικά κόστη και η υψηλή ανεργία —ειδικά η ανεργία των νέων— μπορεί να υποσκάψουν την πίστη των πολιτών στην αξία της Ευρωπαϊκής κοινότητας και των θεσμών της", σημειώνεται στο έγγραφο.


 

Σχόλια